Business Hi-Tech

RCS&RDS, majorare de capital de 208 mil. lei

RCS&RDS, majorare de capital de 208 mil. lei

Zoltan Teszari, omul de afaceri care controleaza din umbra RCS&RDS

18.08.2009, 18:40 152

RCS&RDS, cel mai mare operator de cablu TV de pe piata locala, intentioneaza sa isi majoreze capitalul social cu 208 mil. lei (49 mil. euro), la 250 mil. lei (59 mil. euro), prin aporturi in numerar ale actionarilor sau prin conversia datoriilor in actiuni (compensarea unor creante exigibile si lichide asupra societatii), potrivit unui anunt publicat in Monitorul Oficial.

Compania va emite 2 miliarde de actiuni nominative ordinare, cu o valoare nominala de 0,1 lei/titlu, conform propunerii care va fi discutata in sedinta actionarilor din 17 septembrie.

Oficialii companiei nu au putut fi contactati pentru detalii.

Dupa ce a ratat listarea la bursa din Londra in 2007, compania a luat un imprumut sindicalizat de 500 mil. $ de la un consortiu de banci condus de ING si Citi pentru finantarea investitiilor si plata unor imprumuturi mai vechi, devenind astfel una dinte cele mai indatorate firme locale.

La finele anului 2007, cand veniturile companiei au fost de 347 mil. euro, RCS avea datorii de 499 mil. euro si creante de 99 mil. euro - potrivit datelor de la Ministerul de Finante. Anul trecut, operatorul a obtinut venituri de 700 mil. $ (aproape 500 mil. euro).

RCS&RDS, una dintre cele mai discrete companii locale, este controlata de Zoltan Teszari, un om de afaceri nascut in Oradea, care nu a acordat niciodata un interviu si care evita orice aparitie in public.

Majoritatea datelor despre companie sunt astfel aflate fie din Monitorul Oficial, fie din call-centerul companiei. Pentru a evita sa fie fotografiat, Teszari participa si la adunarile actionarilor RCS&RDS printr-un sistem de videoconferinta.

Chiar si acest mic detaliu nu a fost "scapat" de colaboratorii sai de la RCS&RDS catre jurnalisti, ci a aparut in Monitorul Oficial din cauza regulilor care obliga companiile sa publice date privind participarea actionarilor la sedintele AGA.

In acest an, de altfel singura actiune comunicata public de RCS a fost lansarea unui canal propriu cu profil sportiv. Toate celelalte operatiuni din acest an ale RCS, care arata ca operatorul a avut bani - printre care achizitia unei retele cu 30.000 de clienti si lansarea telefoniei fixe prin reteaua mobila -, au fost realizate in secret.

Compania ar putea avea insa in continuare nevoie de bani pentru extinderea retelelor de cablu si telefonie mobila, lansarea de servicii TV de inalta definitie, introducerea unor oferte de internet mobil sau noi achizitii ale unor companii mici de cablu - al caror pret a scazut puternic pe fondul recesiunii.

RCS&RDS este cel mai mare jucator de pe piata locala de servicii TV, cu 1,4 milioane de clienti pe cablul TV si 1,1 milioane de clienti pe televiziunea prin satelit. Compania este si cel mai mare jucator de pe piata de servicii internet, cu aproape un milion de utilizatori si este numarul doi pe telefonia fixa, cu 1,25 milioane de clienti. Oferind gratuit cartele sim si telefoane 3G clientilor existenti pe cablul TV, RCS&RDS a ajuns la 1,3 milioane de utilizatori si pe telefonia mobila.

Potrivit datelor din prospectul realizat in 2007 pentru listarea RCS&RDS pe bursa din Londra, Zoltan Teszari detine controlul operatorului telecom RCS&RDS printr-un pachet de 43,01% din actiuni, titlurile fiind detinute in mod direct si prin alte doua companii (RCS Management si Cable Communications Systems N.V.).

Conform datelor din prospectul de emisiune, dupa fondurile de investitii Quadrant si EPIC, care detin 20,23%, respectiv 5,48% din RCS& RDS, cei mai mari actionari sunt persoanele fizice Sfetozar Bugarszki (4,41%), Nicusor Dorel Sehelean (4,26%) si Ioan Bendei (3,14%).

Alte persoane din managementul RCS& RDS - asa cum sunt directorul general Alexandru Oprea si directorul de dezvoltare Valentin Popoviciu - detin fiecare pachete mai mici de 1% din companie, in timp ce o serie de alti actionari au aproape 18%.

Datele privind structura actionariatului sunt cele valabile la data de 30 iunie 2007.

RCS&RDS ofera servicii in Romania, Ungaria, Cehia, Croatia, Slovacia, Serbia si Spania.