Business Hi-Tech

Robotii ne "invadeaza" pana in 2007

26.10.2004, 00:00 14

Pana in 2007, robotii vor deveni adevarati membri ai familiei si-i vor ajuta pe stapanii lor la o varietate de treburi casnice, se arata intr-un studiu realizat de Organizatia Natiunilor Unite (ONU).
De 7 ori mai multi roboti decat astazi vor popula decorul casnic al oamenilor din intreaga lume peste cativa ani, pe masura ce pretul lor scade iar inteligenta creste. Robotii vor face curat, vor pazi casa si se vor ocupa de divertismentul intregii familii, este de parere ONU.
Cu toate acestea, mai este mult pana cand vom putea vedea in jurul nostru scene ca in filmul ?Eu, robotul", pentru ca majoritatea robotilor nu vor fi sti decat sa dea cu aspiratorul prin casa, comenteaza BBC.
Doua treimi din cei peste 600.000 de roboti utilizati in prezent au fost cumparati in anul 2003. Pana la sfarsitul anului 2007, 4,1 milioane de roboti vor exista in casele din intreaga lume, se arata in raportul Comisiei pentru Economie al ONU.
Cea mai mare parte dintre acestia vor sti doar sa dea cu aspiratorul, insa unii vor fi suficient de sofisticati ca sa poata sa tunda iarba, sa curete piscina sau sa spele ferestrele, scrie BBC.
Saptamana trecuta, compania coreeana Yujin Robotics a demonstrat pentru public cum functioneaza Irobi, un robot multifunctional pentru uz casnic. Acesta are inglobate o serie de functii educationale, stie sa faca pe baby-sitter-ul, sa pazeasca casa, sa inregistreze comentarii dupa tipicul unui jurnal intim sau sa transmita mesaje la cerere.
Recent, compania Siemens a lansat si in Romania un robot care poate fi folosit pentru a calca camasi. Robotul Dressman calca o camasa in 90 de secunde si costa aproximativ 1.100 euro.
Robotii vor fi niste prieteni de nadejde, vor tine companie oamenilor si ii vor distra mult mai mult, devenind o parte indispensabila a decorului casnic, scrie BBC.
Pana in 2007, se estimeaza ca vor exista aproape 2,5 milioane de roboti cu functii de divertisment si ?relaxare", in comparatie cu cei 137.000 din prezent. Sony are un exemplu graitor in acest sens, vanzarile la robotul-caine Aibo aflandu-se pe un trend crescator anul acesta. Robotul ultrasofisticat Aibo are o forma asemanatoare cu un caine, stie sa danseze si recunoaste vocea stapanului. De la lansarea sa, in 1999, Sony a vandut aproape 700.000 de bucati. Fanii lui Aibo au inceput chiar sa se intalneasca si sa organizeze concursuri de dans sau de fotbal.
In afara de fotbal si dans, robotii vor putea fi folositi si la activitati mai specializate sau mai riscante. Spre exemplu, robotii vor fi utilizati in experimente medicale, activitati legate de securitate sau in supraveghere, dar si in operatiuni de curatare a terenurilor de mine explozive.