Business Hi-Tech

S&P ar putea reduce ratingul OTE pentru datoriile pe termen lung

31.05.2004, 00:00 10

Agentia de rating Standard & Poor's (S&P) a plasat sub supraveghere si are in vedere revizuirea in minus a ratingului acordat operatorului telecom OTE pentru datoria pe termen lung.
Ratingul acordat companiei elene, care detine 54 % din pachetul RomTelecom, este in prezent A minus. Masura intervine dupa publicarea rezutatelor financiare ale OTE pentru primul trimestru al anului 2004. S&P apreciaza ca aceste cifre releva "deteriorarea accelerata a operatiunilor de telefonie fixa din Grecia si continua absorbtie de lichiditati de catre capitalul circulant".
OTE inregistreaza in prezent o datorie totala de 3,25 miliarde de euro. Analistii se asteapta la scaderea marjelor de profit ale companiei ca urmare a intensificarii concurentei, a presiunilor autoritatilor de reglementare a pietei telecom, dar si a consolidarii in contabilitatea OTE a rezultatelor operatorului roman de telecomunicatii RomTelecom.
In acelasi timp, continua migrarea traficului de la telefonia fixa la cea mobila, spun analistii pietei. Presiunile cele mai importante raman insa cele din partea autoritatilor care reglementeaza piata, care au cerut constant diminuarea tarifelor la apeluri. "Efectele negative nu au fost neutralizate prin diminuarea costurilor interne sau reducerea cheltuielilor salariale ", a adaugat Redmond.
In prezent, marja profitului operational la divizia de telefonie fixa a scazut la 26,2% in primele trei luni, fata de 34,9% in perioada ianuarie-martie 2003 si comparativ cu 33,5% in ultimul trimestru al anului trecut. Acest declin accelerat este un serios motiv de ingrijorare, considera S&P, deoarece operatiunile de telefonie fixa ale OTE sunt un pilon fundamental al sanatatii financiare a companiei.
Ca veste buna, Standard & Poor's a remarcat mentinerea performantei solide a Cosmote, divizia de telefonie mobila a OTE, precum si propunerea de reducere a dividendelor platite. Problemele financiare - valoarea actiunilor companiei a atins cel mai scazut nivel in luna mai - i-au facut pe responsabilii companiei sa injumatateasca nivelul dividendelor platite actionarilor.
Oficialii S&P au precizat ca reprezentanti ai agentiei se vor intalni cu conducerea companiei OTE pentru a analiza masurile care pot fi luate pentru ameliorarea situatiei financiare, precum si calendarul probabil al unei astfel de imbunatatiri. Agentia a mai precizat ca, in situatia retrogradarii ratingului, declinul va fi limitat, probabil, la o singura treapta.
La inceputul lunii mai, conducerea OTE au anuntat numirea in fruntea companiei pe Panagis Courloumis, care ocupa acum fotoliile de presedinte si director executiv (CEO). Decizia trebuie validata insa de adunarea generala a actionarilor, ce va avea loc in iunie.