Business Hi-Tech

Seful Cisco: Piata locala de telecom va ajunge din urma tarile occidentale in 10 ani

Seful Cisco: Piata locala de telecom va ajunge din urma tarile occidentale in 10 ani

John T. Chambers se asteapta ca in acest an comenzile pentru Cisco din Romania sa atinga 100 de milioane de euro

29.09.2006, 20:25 19

Cisco Systems, cel mai mare producator de echipamente de telecomunicatii la nivel global, a avut anul trecut comenzi pe piata locala de aproximativ 65 de milioane de euro, dublu fata de 2004, a declarat John T. Chambers, presedintele si directorul executiv al Cisco Systems.
De asemenea, in acest an valoarea comenzilor pentru echipamentele Cisco Systems pe piata locala va creste la aproximativ 100 de milioane de euro, conform oficialilor companiei americane.
"Piata locala este relativ echilibrata din punctul de vedere al veniturilor generate de diverse sectoare economice. Acest lucru se intampla cel putin de cinci ani", a declarat Bogdan Dragos Constantinescu, directorul general al Cisco Systems Romania.
Totusi, sectorul guvernamental si cel petrolier se numara printre principalele sectoare economice romanesti ce genereaza venituri producatorilor de echipamente de telecomunicatii.
De altfel, filiala din Romania a Cisco Systems a anuntat la inceputul anului ca va implementa un sistem de telefonie prin Internet in majoritatea sediilor companiei Petrom. De asemenea, Cisco Systems Romania a anuntat in ultimii ani proiecte similare la mai multe companii din sectorul bancar.
"Pietele emergente, precum Romania, reprezinta pentru noi un interes special", a precizat Chambers. "In momentul acesta pietele emergente genereaza aproximativ 10% din veniturile totale ale Cisco. Pe viitor vrem ca pietele emergente sa genereze 40-50% din cresterile afacerilor noastre", a adaugat el.
El considera ca una dintre prioritatile Romaniei este sa-si dezvolte infrastructura. "Cand ma refer la infrastructura, nu ma refer nu numai la drumuri, ci in principal la retele broadband (banda larga - n. red.). Romania va ajunge din acest punct de vedere la nivelul tarilor occidentale in aproximativ 10 ani", a explicat el.
"Infrastructura unei tari este unul dintre principalele criterii ce se iau in considerare atunci cand masori sanatatea unei economii. Vestea buna este ca Romania este din punctul de vedere al infrastructurii la mijlocul topului. Vestea proasta este ca sunteti tot la mijloc in acest top al dezvoltarii infrastructurii", a zis presedintele Cisco Systems.
Romania are un potential foarte mare datorita faptului ca avem un sistem de invatamant destul de bine pus la punct, iar numarul de absolventi ingineri este unul dintre cele mai mari din Europa de Est, conform oficialului Cisco Systems.
"Infrastructura de broadband este foarte importanta pentru orice tara. De dezvoltarea infrastructurii depind atat companiile private, cat si institutiile de stat care nu ar putea dezvolta proiecte precum cele de e-gouverment sau e-health", a mai spus Chambers.
De altfel, prioritatile companiei americane in Romania sunt legate de invatamant, sectorul guvernamental si de dezvoltarea infrastructurii. "Am venit in Romania si pentru a discuta cu reprezentantii guvernului roman pe aceasta tema", a precizat Chambers.
John T. Chambers este presedintele si directorul executiv Cisco Systems din ianuarie 2005. Pe timpul mandatului sau, veniturile companiei au crescut de la 1,2 miliarde de dolari la aproximativ 23,8 miliarde de dolari.
Cresterea semnificativa a fost explicata anterior de Chambers prin strategia Cisco de convergenta a serviciilor de voce, date si video.
Filiala locala a companiei americane a fost infiintata in urma cu sapte ani si are 30 de angajati, conform oficialilor companiei.