Business Hi-Tech

Serviciile IT merg tot mai mult spre estul Europei

18.10.2004, 00:00 21

Polonia se claseaza in primele zece destinatii preferate de catre firmele care cauta servicii de outsourcing in industria IT (n.r. proiecte subcontractate pentru companii care, de regula, se afla in alte tari), relateaza presa internationala.
Polonia intentioneaza sa devina una dintre destinatiile cele mai atractive pe piata serviciilor IT, atacand un segment important al pietei europene de outsourcing, scrie publicatia Warsaw Business Journal. Aceasta piata va valora anul viitor 143 miliarde de dolari, fata de 117 miliarde anul acesta, conform datelor furnizate de institutul de cercetare Forrester Research.
Compania de consultanta A.T. Kearney a apreciat ca, desi intaietatea pe piata mondiala de outsourcing este disputata intre tari precum India, China, Malaezia si Republica Ceha, recent alte doua tari din estul Europei, Polonia si Ungaria, au inceput sa-si faca simtita prezenta. Polonia a obtinut anul trecut contracte de outsourcing in valoare de 106 milioane de dolari.
?Tarile din centrul si estul Europei devin destinatii tot mai cautate pe piata de outsourcing", a spus Andrzej Jarosz, directorul IDC Polonia. ?Firmele poloneze din acest sector vor continua sa-si dubleze cifra de afaceri de la an la an in aceasta regiune", a estimat el.
Conform unui studiu realizat de European Information Technology Observer (EITO), exporturile de software si servicii ale Romaniei se vor ridica, in acest an, la circa 220 milioane de euro, fata de 170 milioane euro in 2003.