Business Hi-Tech

Siemens strange bani pentru angajatii BenQ Mobile

05.10.2006, 19:53 11

Siemens a luat in acest weekend decizia rara de a nu mai majora cu 30% salariile executivilor sai, scrie Financial Times.
Masura este menita sa ajute la infiintarea unui fond de solidaritate de 35 de milioane de euro pentru cei 3.000 de angajati afectati de inchiderea diviziei de telefoane a BenQ.
BenQ, care a preluat divizia de telefoane a Siemens anul trecut, a declarat ca a oprit finantarea diviziei sale neprofitabile, estimand ca aceasta a provocat companiei pierderi de minimum 840 mil. euro in ultimul an, conform Bloomberg. Compania taiwaneza a fost obligata in urma acordului de preluare sa garanteze locuri de munca angajatilor Siemens pana la mijlocul acestui an.
Decizia Siemens a venit ca urmare a protestelor sindicalistilor si a politicienilor germani, care nu erau de acord cu marirea salariilor pentru managementul Siemens, in timp ce angajatii fostei divizii de telefoane mobile risca sa ramana pe drumuri. De altfel, 5 milioane de euro din fondul de solidaritate vor fi stransi doar prin sistarea majorarii salariilor pentru executivii Siemens. Ultimele evenimente subliniaza faptul ca oricat de internationale ar deveni companiile germane, acestea sunt in continuare constranse de presiunile politice si sociale din tara mama, scrie FT.
Divizia din Germania a grupului BenQ a solicitat saptamana trecuta instantei insolventa firmei producatoare de telefoane mobile, in conditiile in care grupul taiwanez BenQ a anuntat ca va sista finantarea societatii.
In conditiile intreruperii ajutorului financiar primit din partea companiei-mama BenQ si a lipsei de lichiditati rezultate, BenQ Mobile va solicita instantei din M?nich sa fie declarata insolventa, conform oficialilor BenQ.
Reprezentantii companiei au precizat ca BenQ intentioneaza sa continue productia de telefoane mobile in Asia. Presedintele BenQ, K.Y. Lee, a declarat ca decizia de declarare a insolventei este inevitabila, pe fondul cresterii pierderilor, in pofida eforturilor grupului privind reducerea costurilor.
BenQ a preluat in 2005 divizia de telefoane mobile a conglomeratului industrial Siemens si a investit ulterior 840 de milioane de euro in dezvoltarea activitatilor din Germania.
BenQ Mobile, care ocupa locul al patrulea in ierarhia producatorilor de telefoane mobile in trecut, s-a confruntat cu o scadere continua a cotei de piata, ajungand sa detina circa 3,2% din vanzari la nivel mondial.
Presa germana a relatat, saptamana trecuta, ca BenQ ia in calcul vanzarea activitatilor de productie a telefoanelor mobile in Germania. Totodata, grupul urmareste separarea diviziei de telefonie mobila de celelalte activitati, care includ productia de computere personale si aparate electrocasnice.
Mai multe companii si-au exprimat interesul pentru divizia din Germania a grupului BenQ, dupa ce a solicitat instantei insolventa producatorului de telefoane mobile, a declarat lichidatorul judiciar al firmei, Martin Paranger. "M-au abordat unele persoane care doresc sa discute despre viitorul companiei", a spus el. Lichidatorul si-a exprimat convingerea ca activitatile de productie vor putea continua pana la sfarsitul anului.
"Firma trebuie sa devina profitabila incepand cu 1 ianuarie. In caz contrar, lichidatorul nu isi poate continua activitatea", a precizat Pranger.

Cinci milioane euro vin de la manageri
Fondul de solidaritate pentru angajatii BenQ Mobile este de 35 de milioane de euro, 5 milioane fiind obtinuti prin sistarea maririi de salarii a executivilor Siemens
BenQ, care a preluat divizia de telefoane a Siemens anul trecut, a declarat ca a oprit finantarea diviziei, estimand ca aceasta a provocat companiei pierderi de minimum 840 mil. euro in ultimul an
Mai multe companii si-au exprimat interesul pentru BenQ Mobile dupa ce compania-mama a solicitat instantei insolventa producatorului de telefoane mobile