Business Hi-Tech

Siveco: Am bugetat o crestere de 30% anul viitor

21.12.2004, 00:00 8

Compania producatoare de aplicatii software Siveco Romania a inregistrat o crestere a cifrei de afaceri pe anul 2004 cu 30% mai mare decat estimarile proprii, au anuntat oficialii companiei fara a preciza valoarea exacta a cifrei de afaceri.
Conform declaratiilor anterioare, Siveco a inregistrat o cifra de afaceri de 711,9 miliarde lei in 2003 (18,9 milioane de euro la cursul anual mediu din 2003).
Aproape jumatate dintre veniturile anului 2004 au fost obtinute din vanzarea de solutii eLearning, eHealth si banking (47%), in timp ce solutia Siveco Applications a adus companiei 42% din veniturile pe anul acesta. Restul de 11% a provenit din activitatile de servicii informatice si consultanta de afaceri.
Oficialii Siveco estimeaza ca in 2005 compania va obtine o cifra de afaceri cu 30% mai mare decat anul acesta. Ei au adaugat ca 75% din cifra de afaceri pe 2005 este deja acoperita de contracte semnate.
"In mod clar, procesul de privatizare in care sunt angajate numeroase organizatii din Romania constituie un factor dinamizator pentru achizitionarea de instrumente informatice", este de parere Irina Socol, directorul general al Siveco Romania. Pregatirea aderarii la UE si necesitatea alinierii la cerintele pietelor internationale fac din informatizarea propriilor sisteme o prioritate pentru organizatiile romanesti, a mai spus ea. "In acelasi timp, aceasta deschidere internationala reprezinta o sansa extraordinara de crestere pentru firmele romanesti de IT".
Conform unor date ale companiei de analiza a pietei IDC, citate de Siveco, producatorul de software este lider pe segmentul aplicatiilor de tip EAS (Enterprise Application Suite), unde are o cota de piata de 30,9%. In ceea ce priveste serviciile software (o piata mult mai fragmentata), Siveco este tot pe primul loc, insa cu o cota de piata mai mica, de 10,5%. Totusi, conform IDC, Siveco devanseaza pe acest sector producatori internationali de software precum SAP si Oracle.
Conform oficialilor companiei, 60% din cifra de afaceri a Siveco provine din proiecte desfasurate pentru companii private. "Acest lucru demonstreaza ca solutiile furnizate de noi fac fata cu brio competitiei acerbe de pe piata", a spus directorul general Irina Socol.
Siveco Romania are aproximativ 400 de angajati, iar pentru anul viitor se estimeaza ca vor mai fi angajate inca 50 de persoane. Compania a investit anul acesta 5% din cifra de afaceri pentru instruirea propriului personal: au fost organizate 42 de sesiuni de instruire la care au participat peste 300 de angajati.
La sfarsitul anului 2004, Siveco Romania are o retea de 47 de parteneri in Romania si 10 parteneri internationali, conform oficialilor firmei. Printre partenerii de pe piata autohtona se numara companii ca Oracle, Microsoft, Hewlett-Packard, IBM. In strainatate, Siveco Romania are o prezenta mai activa in tari precum Germania, Franta, Bulgaria, a declarat Anca Crahmaliuc, marketing manager al companiei.
Siveco are peste 300 de clienti in Romania, atat in sectorul public (printre care se numara Casa Nationala de Asigurari, Ministerul Educatiei si Cercetarii, Primaria Municipiului Bucuresti) cat si in cel privat (Aerostar, Orange, Mobifon, Raiffeisen).
Compania a fost infiintata ca societate cu raspundere limitata in 1992, ca parte a grupului international Siveco, iar in 1997 a devenit societate pe actiuni.
Siveco Romania este detinuta in proportie de 60% de Siveco BV Olanda, angajatii din Romania fiind proprietari a 40% din actiuni (30% sunt ale echipei de management, iar restul apartin salariatilor companiei).



Clubul Steaua e asistat de soft
Printre clientii Siveco se numara si clubul de fotbal FC Steaua Bucuresti. "Pentru noi este un pic inedit, insa FC Steaua este o organizatie economica ca oricare alta", a spus Anca Crahmaliuc, marketing manager la Siveco Romania. Proiectul, care in prezent se afla in desfasurare, consta in livrarea catre clubul de fotbal a catorva module software care gestioneaza activitatile financiar-contabile, dar si obiectele de pe inventar sau datele cu care lucreaza departamentul de resurse umane. Contractul se desfasoara prin barter, clubul afisand bannere publicitare in apropierea terenului cu ocazia meciurilor Stelei. mihai.musatoiu@zf.ro