Business Hi-Tech

Smartphone de tip clamshell, semnat: Nokia, apare si cucereste

13.10.2004, 00:00 23



Nokia promisese ca nu vom vedea prea curand modele clamshell cu sigla sa. Ei bine, in fata invaziei asiatice a schimbat placa si mai mult acum ne ofera ce alti nici nu viseaza: un smartphone clamshell.



Nokia era de prea mult timp tributara doar stilului clasic de design dar acum lucrurile s-au schimbat, mai ales in segmentul superior al terminalelor primului producator mondial. Un exemplu recent: modelul Nokia 6260. Forma este masiva, poate chiar prea masiva, dar cu linii clare si paralele. Sunt oferite doua variante de culoare: negru sau gri. Pe partea exterioara se gasesc numai butoanele pentru reglajul volumului si actionarea camerei. Cand trecem la functionalitate avem deja o prima intrebare: unde este display-ul extern? Ne asteptam ca in cazul unui telefon atat de dotat sa avem la dispozitie un ecran extern pe care sa putem vedea identitatea apelantului sau daca este vorba doar de un mesaj. In schimb gasim doar un led care atunci cand suntem apelati se aprinde.



Odata deschisa clapeta, impresia generala este ca va aflati in fata unui mini-laptop. Display-ul TFT cu 65.000 de culori si rezolutie de 176 x 208 pixeli este imens si are un contrast foarte bun. Acest lucru va ajuta enorm la realizarea fotografiilor si reduce serios din avansul pe care producatorii asiatici il aveau in acest domeniu.



Ca aspect de functionalitate tastele sunt mari si au un un feedback bun. Trecand la functii va spunem ca modelul apartine seriei 60 bazata pe sistemul de operare Symbian 7.0, aceasta insemnand ca are toate functiile multimedia si de comunicare disponibile in acest moment. Puteti schimba sau configura temele si aveti acces la o optiune foarte interesanta: descarcarea de teme pentru interfata grafica de pe site-ul Nokia. Meniul este complex, dar era inevitabil pentru ca functiile foarte numeroase trebuia impartite impreuna cu optiunile de configurare fara ca acest lucru sa devina confuz. Partea buna este ca orice functie sau setare din meniu ramane exact in pozitia in care o lasati in cazul in care iesiti brusc, lucru care este de mare ajutor cand vreti sa reluati configurarea.



O functie care este practic legata de design este camera foto/video, plasata pe lateral langa punctul de imbinare al clapetei. Cu toate ca aveti optiunea de activare a camerei si in meniu, cel mai des veti folosi rotirea clapetei pe axa orizontala, pentru ca este cea mai comoda din variante. Ecranul se roteste cu 270 de grade astfel incat atunci cand doriti un autoportret doar intoarceti ecranul spre dumneavoastra si vedeti exact cum veti arata in poza. Rezolutia maxima ajunge doar la nivel VGA (640 x 480 pixeli), desi alte modele Nokia beneficiaza de rezolutie megapixel. Memoria interna are 6 MB pe care ii puteti extinde cu ajutorul unui card Reduced Size MultiMediaCard de 32 MB asa ca veti ajunge mai greu in situatia de a ramane fara memorie.



Retineti ca este un smartphone care, prin functii, are ca prima destinatie oamenii de afaceri, lucru dovedit si de capacitatea tri-band in doua variante: europeana si americana. Pe langa aplicatii (care pot fi downloadate) si optiunea de a deschide documente (word si powerpoint) puteti opta si pentru conectarea in regim VPN (mult mai sigura) la reteaua informatica a companiei de unde puteti verifica e-mailul de exemplu. Daca pur si simplu va plictisiti puteti folosi fie camera foto, fie asculta muzica in regim MP3 sau de radio FM. Conectivitatea cvasicompleta incepe cu Bluetooth, IrDa, USB si va ajuta prin functiile de sincronizare locala cu PC-ul sau OMA (over-the-air syncronization) care lucreaza wireless. GPRS-ul a ajuns la clasa 6 si o viteza de 43,2 kbps. Optiunea PIM (Personal Information Management) va asigura sincronizarea completa a datelor din telefonul mobil cu PC-ul la o singura apasare de tasta.



O facilitate care se anunta de mare viitor dar neutilizabila inca in Romania este functia Push-to-Talk care va transforma mobilul intr-un walkie-talkie cu care comunicati instantaneu cu alte persoane. Desi a fost testat cu succes intr-o demonstratie in Bucuresti acest serviciu mai are pana sa se impuna pe piata din Romania. Per total putem consemna minusuri legate de plasarea camerei, faptul ca are numai rezolutie VGA si lipsa unui display extern. Dar pentru un om de afaceri acestea conteaza mai putin in fata functiilor impinse la extrem care includ comunicare securizata si optiunea de descarcare a aplicatiilor.
andrei.dora@zf.ro