Business Hi-Tech

Sony Ericsson Z200 iti ia ochii inainte sa-l deschizi

24.03.2004, 00:00 22



Ultima moda in materie de telefoane celulare sunt modelele cu camera foto incorporata, ecran full-color sau mai precis macar cu 65.000 de culori, eventual camera video sau rezolutie la imaginile preluare de macar un megapixel.



Ceea ce am testat, adica un Sony Ericsson Z200, nu se apropie nici pe departe de ultimele tendinte dar poate fi considerat un exponent demn de clasa medie a societatii telefoanelor mobile. Nici prea slab dar nici varf de gama.



Un singur cuvant ar fi foarte potrivit pentru el: fashion. Fashion si nu "moda" sau "la moda" pentru ca, in engleza termenul suna putin mai pretentios si mai mult catre haute-couture decat pret-a-porter. De ce fashion? Simplu. Pentru ca designul i-o permite. De fapt, prima impresie pe care Z200 ti-o face se leaga de aspectul exterior. Fiins telefon cu clapeta intai ii vezi exteriorul si apoi interiorul iar pe urma amanuntele, precum softul, meniul, cate zile tine bateria si asa mai departe.



In Romania, telefonul este disponibil in cateva culori. Cum vine asta? Chiar daca e un model cu clapeta "fetele" celularului pot fi schimbate de catre utilizator si, eventual, asortate cu tinuta vestimentara ori accesoriile. Vorbeam de fashion, nu-i asa?



Pe "capota" se afla un ceas. Suprinzatoare nu este pozitionarea lui acolo ci faptul ca arata exact ca un ceas de mana (rotund si cu limbi - bineinteles, digitale). In momentul in care suna telefonul, imaginea limbilor de ceas dispare si apare numele celui care apeleaza sau numarul de telefon.



Z200 nu are un ecran cu 65.000 de culori dar caracteristica este suplinita printr-o luminozitate mai mare.



Punctele slabe sunt oarecum din fabricatie si tin de fapt de categoria la care este incadrat telefonul: mid-range (de mijloc). Nu are camera foto integrata si nici atasabila, nu stie sa trimita sau sa primeasca MMS-uri adica message multimedia. In schimb, poate vedea si retelele GSM din Statele Unite, spre exemplu, in cazul in care posesorul sau calatoreste acolo. Z200 se mai poate conecta la Internet prin GPRS, mod in care se pot descarca de pe site-ul producatorului diverse imagini, animatii si tonuri de apel.



Conectarea la alte telefoane se poate face foarte simplu prin portul IrDA (infrared). L-am aliniat cu un Panasonic GD87 cu care s-a inteles foarte bine, chiar daca acesta din urma nu e un model prea nou. Transferul de imagini (cu dimensiuni maxime de 10-15 KB) intre unul si celalalt se realizeaza in cateva fractiuni de secunda. Mai mult dureaza pana iti dai seama cum trebuie aliniate porturile astfel incat conexiunea prin infrarosu sa nu se intrerupa.



Meniul este similar celui intalnit la modelel pe care Sony Ericsson le-a scos pe piata in ultimul an. Destul de complex pentru un celular din patura de mijloc dar si usor de utilizat. Restul functiilor sunt aproape standard. Mai sunt de remarcat: compozitorul de melodii si modul de trimitere a mesajelor scurte. Compozitorul de melodii permite utilizatorului sa isi puna cap la cap tonuri de apel proprii din bucatele melodice preinregistrate in telefon. La SMS-uri, textul poate fi insotit de un "zambaret" (acele icon-uri care, in lumea computerelor, poarta numele de "smiles" si care exprima diverse stari sufletesti, de la bucurie si tristete pana la gravitate si suparare).



Telefonul poate fi cumparat de la mai toti dealerii importanti de pe piata la un pret de aproximativ 200 de euro la care se adauga TVA. Pretul variaza in functie de furnizor. iuliana.susanu@zf.ro

Cele mai citite ştiri