Business Hi-Tech

SUA pregateste un "shutdown" la sistemul GPS

17.12.2004, 00:00 25

Presedintele George W. Bush a dat unda verde unui plan prin care reteaua de localizare prin satelit GPS ar putea fi oprita temporar in cazul unei eventuale amenintari teroriste, pentru a-i impiedica pe inamici sa foloseasca aceasta tehnologie, au declarat surse de la Casa Alba citate de presa internationala.
Cei 24 de sateliti care ofera pe intreg globul informatii de localizare sunt in proprietatea Departamentului de Aparare al SUA, dar datele pot fi receptionate liber si gratuit de catre oricine. In prezent, Uniunea Europeana pregateste un sistem paralel ("Galileo"), care va costa 2,1 miliarde de euro si ar trebui sa devina functional in 2008.
Este pentru prima oara cand oficialii americani iau o decizie atat de drastica in privinta sistemului GPS (Global Positioning System), o tehnologie folosita din ce in ce mai mult atat de autoritati cat si de persoane private, datorita informatiilor exacte pe care le poate oferi asupra pozitionarii in spatiu a obiectivelor monitorizate (care pot varia de la trupe militare pana la avioane, autobuze sau masini personale).
"Cresterea continua a numarului serviciilor care se bazeaza pe GPS aduce oportunitati, dar si riscuri si amenintari pentru securitatea Statelor Unite, din punct de vedere militar si economic", se arata intr-un raport publicat miercuri pe site-ul organizatiei guvernamentale Office of Science and Technology Policy (www.ostp.gov), aflate sub conducerea presedintelui George W. Bush.
Si fostul presedinte Bill Clinton a avut in urma cu cativa ani o tentativa de a controla reteaua GPS, cu scopul de a limita accesul civililor la informatiile de pozitionare prin satelit, insa a renuntat la proiect in anul 2000, scrie USA Today.
Inchiderea accesului la informatiile de localizare oferite de sateliti s-ar produce insa numai in situatii cu totul iesite din comun, a declarat un oficial al administratiei de la Casa Alba, sub protectia anonimatului.
Sistemul GPS este esential pentru orientarea vaselor pe mare si a avioanelor comerciale. Departamentele de Aparare ale marilor puteri militare folosesc insa tehnologia pentru asistenta in mutarea trupelor pe distante mari sau in directionarea electronica a bombelor si rachetelor, scrie USA Today. Orice eventuala intrerupere a accesului la sistemul GPS s-ar face astfel incat sa fie limitate cat mai mult neplacerile cauzate sistemelor private de comunicatie, a declarat oficialul american.
"Nu este o decizie pe care sa o iei cu usurinta", a spus James Lewis, director pentru politica de tehnologie la unul din centrele operate de Casa Alba in Washington. "Trebuie sa fie vorba de o situatie de urgenta".



Trei intrebari despre GPS
*Cum functioneaza? Prin analizarea datelor primite de la cel putin trei sateliti, in urma careia se calculeaza latitudinea si longitudinea. Daca un echipament de receptie comunica cu patru sau mai multi sateliti, se poate stabili si altitudinea.
* La ce foloseste? Se poate afla pozitia in spatiu, viteza, distanta pana la destinatie a unui vehicul. Se poate calcula cu exactitate ora rasaritului si a apusului in orice locatie de pe glob. GPS-ul este folosit masiv pentru scopuri militare, dar si in aviatie, marina si in sistemele de ghidare electronica a automobilelor.
* Al cui este? Cei 24 de sateliti ai sistemului GPS sunt in proprietatea Departamentului de Aparare al SUA, dar datele pot fi receptionate liber. Primul satelit a fost lansat in 1978, iar sistemul a devenit complet functional in 1990.
mihai.musatoiu@zf.ro