Business Hi-Tech

Telefonia de ultima generatie nu mai este un moft

24.02.2004, 00:00 15

Aflata in cea mai buna forma dupa anul 2000, industria globala a comunicatiilor mobile si-a dat intalnire la Cannes, unde telefonia de ultima generatie (3G) incearca sa demonstreze faptul ca a trecut de stadiul de moft.
La patru ani dupa ce au cheltuit peste 100 miliarde de euro pentru a cumpara licente 3G, operatorii de telefonie mobila intra in sfarsit in miezul subiectului. Reuniti pe Coasta de Azur cu ocazia Congresului Mondial 3GSM, responsabilii marilor operatori dezbat acum o problema esentiala: cum sa atraga cat mai multi abonati pentru noile servicii. Pentru aceasta, toata lumea se gandeste la simplificarea serviciilor, de la tiparirea fotografiilor digitale si pana la modul in care telefonia 3G va fi utilizata de companii.
Pentru a pune in practica toate aceste idei, trebuie mai intai sa existe telefoanele adecvate, iar analistii cred ca s-ar putea sa nu existe in acest moment pe piata suficiente terminale mobile care sa permita un transfer de date de calitate pentru fotografii, clipuri video si fisiere. de asemenea, nu sunt telefoane care suporta cu bine conexiunile de mare viteza la Internet oferite de sistemul 3G.
"Ii vom hartui pe fabricantii de terminale si vom cere sa avem imediat telefoanele 3G", a glumit un responsabil telecom. "Telefoanele 3G disponibile acum au dimensiuni prea mari si costa prea mult", a preciat la randul sau un analist de la Frost & Sullivan.
Japonia si Coreea de Sud au lansat servicii de telefonie mobila din generatia a treia acum 2-3 ani. In Europa, numai concernul Hutchison Whampoa din Hong Kong si Telekom Austria au intrat pe aceasta piata, in vreme ce SUA este si mai in urma.
Dupa vanzarile stralucite din preajma Craciunului si cursa recenta catre cumpararea celui de-al treilea operator american, AT&T Wireless, editia 2004 a congresului 3GSM ar trebui sa aduca dovada ca sectorul a intors definitiv pagina recesiunii.
Reuniunea de la Cannes functioneaza la doua niveluri. In prim-plan se afla demonstratiile, prezentarile si alte defilari ale inovatiilor, iar in culise - nenumarate reuniuni si conferinte telefonice strategice. Insa, daca piata vrea sa-si continue dezvoltarea si sa depaseasca pragul de 500 milioane de terminale mobile vandute anul trecut celor 1,2 miliarde de utilizatori de pe planeta, vor trebui rezolvate problemele legate de sistemele de operare si de microprocesoare.
In domeniul sistemelor de operare pentru telefoanele viitorului, lupta se da intre sistemul open-source Linux, Symbian, controlat de Nokia, si platforma mobila realizata de Microsoft. "Cred ca nu va exista un sistem dominant, ci doua. Care vor fi acelea, ramane de vazut", a declarat recent directorul Siemens Mobile, Rudi Lamprecht.
Zeci de firme de software sunt asteptate de asemenea pe Coasta de Azur, atrase de stadiul incipient al pietei multimedia. Printre ei, producatorul de jocuri In-Fusio, producatorii de software Webraska si Telmap, sau Opera si browser-ul sau de navigare pe Internet.