Business Hi-Tech

UE pregateste verdictul pentru Microsoft

28.01.2004, 00:00 15

Microsoft, cel mai mare producator mondial de software, ar putea fi obligat in curand sa plateasca o amenda de mai multe miliarde de euro si sa suporte o serie de sanctiuni pentru ca a incalcat legea concurentei in Uniunea Europeana, informeaza BBC.
Potrivit unor surse citate de Financial Times si preluate de grupul media britanic, Comisia Europeana a ajuns dupa trei ani si jumatate de ancheta, la concluzia preliminara ca Microsoft a abuzat de pozitia sa dominanta de pe piata IT. Comisia acuza firma lui Bill Gates ca si-a inclus nejustificat in sistemul de operare Windows, ce ruleaza pe aproape 90% dintre calculatoarele aflate in functiune in intreaga lume, alte programe obstructionand astfel concurenta. In general, e vorba despre Windows Media Player, program cu care se poate asculta muzica in format digital sau se pot viziona inregistrari video dar si de browserul Internet Explorer. Microsoft spune insa ca Media Player este parte integranta din sistemul sau de operare prin care incearca sa raspunda la cerintele diverse formulate de clienti.
Decizia preliminara este studiata acum de alte departamente din cadrul Comisiei Europene iar sansele ca Microsoft sa incheie o intelegere in acest sens scad pe zi ce trece, scrie Financial Times.
O hotarare finala trebuie luata pana la 1 mai, data cand in Uniunea Europeana vor intra alte zece tari.
Microsoft a mai trecut printr-un astfel de proces si in Statele Unite dar in 2002 a reusit sa incheie o intelegere cu Departamentul de Justitie american iar acum trebuie sa respecte o serie de restrictii impuse de autoritati. Judecatoarea care a instrumentat cazul considera insa ca restrictiile sunt prea lejere si ca, de fapt, piata de software nu este mai competitiva decat inainte.

Cele mai citite ştiri