Business Hi-Tech

Un PDA si o camera foto pe o insula pustie

02.06.2004, 00:00 41



Femeile au incetat de mult timp sa mai fie considerate o specie rara in lumea afacerilor. Intre timp insa, chiar daca au reusit sa popularizeze expresia "femeie de afaceri", sunt inca privite cu scepticism cand vine vorba de tehnologie. Desi nu ar trebui, spune convinsa Corina Barladeanu, director al agentiei 2activePR.



"Sunt pasionata de tehnologie si incerc sa invat sa folosesc toate echipamentele care imi pot face activitatea mai eficienta si, implicit, viata mai usoara", spune Corina.



Cu siguranta, inclinatia spre aspectul practic, tehnologic, este proprie barbatilor, adauga ea. In acelasi timp, "cunosc femei care se descurca foarte bine in domeniul IT". Pana la urma, totul se rezuma la educatie, afirma Corina. "Sistemul de invatamant din anii '80 - generatia managerilor actuali - era orientat pe stiinte exacte, dar nu pe tehnologie".



Chiar daca nu lucreaza pentru o companie tehnologica, managerul Corina Barladeanu se descurca destul de bine cu echipamentele hi-tech. Mai ales daca e vorba de unele de ultima generatie.



Ca o adevarata femeie de afaceri, Corina e nedespartita de organizatorul personal iar in timpul liber de camera foto digitala.



Foloseste la birou un HP iPaq Pocket PC h2210 iar in vacanta camera digitala HP R 707.



"Pot spune ca daca as naufragia pe o insula pustie, dintre lucrurile pe care le-as lua cu mine, Pocket PC-ul ar fi prima optiune. Deja sunt utilizator de PDA (Personal Digital Assistant - nr.) de patru ani si toata viata mea e organizata cu acest aparat", afirma Corina Barladeanu.



Nu ar fi o problema nici cu energia caci s-au inventat si dispozitive care pot fi folosite chiar si pentru alimentarea unui organizator pe o insula pustie.



Pocket PC-ul nu este insa unul oarecare. H2210 este tocmai potrivit pentru poseta unei doamne. "In afara de faptul ca acest model este mai subtire si mai elegant decat orice alt tip de PDA, ceea ce este foarte important pentru mine este optiunea conectarii wireless la retea", spune Corina. In afara de optiunea pentru "legarea" la reteaua companiei prin WLAN (wireless LAN), organizatorul ii ofera Corinei mobilitate totala pentru ca este dotat si cu Bluetooth. "Pot sa-l conectez astfel la telefonul meu mobil. In plus, imi pot sincroniza datele intre calculatorul de birou, Pocket PC si telefon", explica ea.



Astfel contactele si agenda Corinei sunt mereu actualizate. Chiar si atunci cand lipseste din birou poate folosite echipamentele mobile pentru a citi si raspunde la mesajele de e-mail stocate pe serverul companiei.



"De asemenea, pot intra pe Internet ca sa iau orice informatie de care am nevoie. Exista si o optiune pe care inca nu am folosit-o, cea a proiectarii unei prezentari PowerPoint prin cuplarea iPaq-ului la proiector", adauga Corina Barladeanu.



In ceea ce priveste camera foto marca HP, a achizitionat-o pentru ca are un design mai deosebit fata de alte produse aflate pe piata. Este acoperita de o carcasa din otel inoxidabil si are, in plus, o rezolutie destul de buna, respectiv 5,1 megapixeli. " Ceea ce imi place cel mai mult la ea este optiunea de a face fotografii panoramice. R 707 are o functie care iti permite sa suprapui poza anterioara, vizibila translucid pe ecranul camerei, cu cadrul pe care urmeaza sa il fotografiezi astfel incat fotografiile panoramice devin o joaca de copil", spune Corina.



Tehnologia ii mai joaca uneori si feste. Dar tot ea o scoate din impas. "La o conferinta de presa organizata de noi, am avut o experienta destul de neplacuta cu un CD pe care laptopul de prezentare nu il citea. Ne aflam intr-o incurcatura. Am rezolvat problema cu ajutorul unui drive key pe care l-am conectat la portul USB al laptopului care reusea sa citeasca informatia de pe CD, am copiat continutul in acest dispozitiv care oricum avea capacitatea de 128 de MB si apoi am transferat informatia pe celalalt laptop", povesteste Corina Barladeanu.



Astfel, nu a mai fost nevoie ca un om din echipa sa faca un drum in plus pentru a cauta un CD gol si a-l rescrie pentru a recupera informatia.



Pe lista de investitii pentru firma e trecut la loc de cinste un scanner, HP Scanjet 4670, pe care echipa ce se ocupa de monitorizarea presei il solicita cu ardoare. Echipamentul poate scana articole din ziare sau reviste pe care apoi, cu ajutorul unui soft le tranforma in text.



Nu crede ca biroul sau livingul sau se vor transforma radical in urmatorii ani, bineinteles, din punct de vedere tehnologic. Dar Corina mai asteapta inca un model de telefon mobil care sa incorporeze toate functiile iPaq-ului. "Nici una din versiunile de pana acum nu s-a dovedit fiabila pentru mine", incheie Corina Barladeanu.

Cele mai citite ştiri