Business Hi-Tech

Vanzarile de telefoane mobile au crescut cu 26% pe trimestrul trei

03.12.2004, 00:00 17

Sud-coreenii de la Samsung au urcat pe locul doi in clasamentul vanzarilor de telefoane mobile la nivel mondial, depasind Motorola. Pe primul loc se mentine compania finlandeza Nokia, care a reusit sa-si mareasca cota de piata pentru prima data dupa doua trimestre consecutive de scadere.
Vanzarile de telefoane mobile au crescut cu 26% in trimestrul trei, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, ajungand la 167 de milioane de unitati. Toti marii producatori au inregistrat cresteri ale vanzarilor in perioada iulie-septembrie, conform datelor furnizate de compania de analiza Gartner.
Conform acestor cifre, piata mondiala de telefoane se afla in grafic pentru a atinge nivelul estimat de 650 de milioane de unitati vandute in 2004, veniturile totale generate urmand sa ajunga la aproximativ 75 de miliarde de euro, conform lui Ben Wood, analist Gartner.
Samsung a vandut in trimestrul trei al anului 22,9 milioane de telefoane mobile, ceea ce i-a asigurat locul doi la nivel mondial si o cota de piata de 13,8%. In schimb, Motorola s-a oprit la un nivel de 22,3 milioane de aparate vandute, acestea reprezentand 13,4% din piata.
?Ramane o lupta umar la umar intre Samsung si Motorola pentru locul al doilea", a spus Ben Wood. "Portofoliul de produse pe care Motorola l-a pregatit pentru sarbatorile de iarna ii ofera un excelent punct de plecare pentru a-si recupera in trimestrul patru pozitia pierduta".
In acelasi timp, Nokia a vandut 30,9% din telefoanele mobile tranzactionate in perioada iulie-septembrie (51,6 milioane de terminale), cota sa de piata crescand fata de cele 29,7 procente obtinute in trimestrul anterior. Pozitia detinuta in prezent de Nokia este insa in mod semnificativ mai scazuta decat nivelul de 34,2% pe care compania finlandeza il avea anul trecut.
Nokia a pierdut cateva procente importante fata de acum un an pentru ca nu si-a diversificat la timp portofoliul de telefoane, intarziind sa scoata la vanzare in special modelele cu clapeta. Aceasta problema a fost insa remediata in cursul acestui an si, impreuna cu o politica agresiva de reduceri de preturi, a readus Nokia pe un trend crescator, spun specialistii.
In spatele trioului fruntas format din Nokia, Samsung si Motorola s-a clasat producatorul german Siemens, cu 12,7 milioane de telefoane vandute si 7,6% cota de piata. Si in partea inferioara a clasamentului a avut loc un schimb de locuri, compania sud-coreeana LG Electronics depasind concernul Sony Ericsson si clasandu-se pe locul cinci, cu o cota de piata de 6,7%.