Business Hi-Tech

Video ZF Live. Irlandezii de la compania Everseen vor să aducă 100 de ingineri în centrul de cercetare-dezvoltare din Timişoara

Autor: Bianca Dorobanţu, Ioana Nita

07.10.2016, 00:05 1034
Compania irlandeză Everseen – Com­puter Vision, specializată în dezvoltarea de soluţii IT pentru retail, are în plan să-şi tripleze numărul de angajaţi din centrul de cercetare-dezvoltare din Timişoara la 100 de ingineri până la finalul anului viitor, po­trivit lui Alan O’Herlihy, fondatorul Ever­seen, invitat în cadrul emisiunii ZF Live.
 
„Vrem să ajungem de la 30 la 100 de angajaţi în următoarele 18 luni. (...) Ne bazăm pe tehnologia deep-learning, iar valoarea pe care o aduce Everseen – Computer Vision este know-how-ul. Noi educăm constant oamenii din companie”. Ever­seen este specializată în dezvoltarea de sis­teme IT dedicate industriei de retail care folo­sesc analiza video şi inteligenţa arti­fi­ci­ală pentru a detecta eventualele „omi­siuni” din procesul de scanare a produselor la casele de marcat, care  pot genera pier­deri mari retailerilor. Compania, înfiinţată în urmă cu opt ani în Irlanda, a ales în 2010 să-şi formeze echipa de cercetare şi dez­voltare software pe plan local – la Timişoara.
 
„Am ales Timişoara pentru că chief technology officer-ul nostru, Bogdan Ciubotariu, pe care l-am întâlnit la Universitatea din Dublin, unde îşi finaliza doctoratul, ne-a povestit despre facultatea şi profesorii de la Universitatea Politehnică din Timişoara, unde a studiat, el fiind născut în Arad. Astfel am luat decizia de a veni în Timişoara. Aici sunt talentele”.
 
Everseen lucrează pentru cinci din topul celor mai importanţi zece retaileri din lume, verificându-le procesul de scanare a produselor la punctele de vânzare, acolo unde se produc pierderi de 40 de mld. de dolari, potrivit lui Alan O’Herlihy.
 
Compania utilizează tehnologii precum inteligenţa artificială şi surprinde în timp real cu ajutorul camerelor video ce se întâmplă la punctele de vânzare din magazine, detectând ori de câte ori un produs nu este scanat la casă.
 
„Problema mare este în America sau în Marea Britanie, unde clienţii îşi pot scana singuri produsele la punctele de vânzare ale magazinelor. Dacă nu îţi scanezi produsul, noi trimitem un mesaj şi angajaţii văd că acel client a uitat să-şi scaneze produsul şi acţionează imediat, în timp real. Astfel controlăm întregul proces al vânzării”, a explicat el.
 
De asemenea, astfel de sisteme IT pot fi implementete şi în alte industrii în afară de retail. Spre exemplu, în cazul în care ar fi implementate în industria medicală, acestea ar putea semnala ori de câte ori personalul din spital uită să se spele pe mâini, a precizat fondatorul Everseen.
 
„Am vrut să mergem la cei mai mari retaileri din lume şi să le vindem soluţiile noastre, şi să vină şi ceilalţi retaileri din umă. (...) Singurul loc unde am crezut că putem rezolva această problemă a retailului a fost Timişoara.”
 
Potrivit lui lui Alan O’Herlihy, compania sa valorează în prezent 24 de mil. de dolari, iar în următorii ani aceasta ar putea fi evaluată la 1 mld. de dolari.
 
„Este ceva neobişnuit pentru o companie europeană să vină să investească în România, în Timişoara. Însă am venit datorită talentului, sunt mulţi specialişti buni care au studiat la Universitatea Politehnică din Timişoara, din păcate însă mulţi s-au mutat în afara ţării. Noi încercăm să reţinem oamenii în România, să le spunem că nu este nevoie să îşi continue studiile în altă parte”.
 
Antreprenorul irlandez a investit 2 mil. de euro în centrul din Timişoara din 2010 până în prezent.