Business Hi-Tech

Virusii dau batai de cap firmelor mici

31.03.2004, 00:00 15

Virusii informatici coplesesc sectorul companiilor mici din Europa, 22% dintre acestea suspendandu-si operatiunile pentru a-si reveni dupa recentele atacuri. Statele cel mai grav afectate sunt Franta si Italia, unde 50% si, respectiv, 30% dintre companiile mici au fost obligate sa-si intrerupa activitatea din cauza atacurilor virusilor, a indicat McAfee Security, divizie a companiei americane de software Network Associates.
Network Associates considera ca firmele mici sunt cele cu mai putin de 20 de angajati. Exista aproape 14 milioane de astfel de firme in Europa Occidentala, conform McAfee Security.
Bilantul economic si frecventa atacurilor paralizeaza companiile, fiecare atac al unui virus de pe Internet costandu-le 5.000 de euro (6.090 de dolari) sub forma pierderilor de productie si a operatiunilor de eliminare a efectelor daunatoare.
Costul anual al tuturor formelor de criminalitate informatica este de 22 miliarde de euro pentru sectorul companiilor mici din Europa de Vest, a estimat McAfee.
In Romania lucrurile nu stau chiar atat de rau. In principal pentru ca multe dintre firmele mici fie nu au legatura la Internet fie nu au deloc calculatoare. "Totusi, atacurile informatice au inceput sa ia o turnura ingrijoratoare din cauza lipsei de educatie IT in majoritatea companiilor mici si mijlocii. Iar in contextul in care in fiecare zi apar cate trei virusi noi, nu se anunta nimic bun pentru utilizatorii de calculatoare, oriunde ar fi ei", afirma Mihai Radu, specialist comunicare BitDefender, in cadrul companiei de software Softwin.