Business Internaţional

A doua mare banca letona a fost nationalizata

09.11.2008, 15:38 15

Guvernul leton a preluat controlul asupra Parex Banka, cel de-al doilea creditor ca marime din tara, pentru a proteja sistemul financiar de efectele crizei financiare mondiale, conform lui Ivars Godmanis, primul-ministrul leton, scrie Bloomberg.

Latvijas Hipoteku Un Zemes Banka, singurul creditor detinut de stat din Letonia, va cumpara pachetul majoritar de actiuni (51%) in cadrul Parex, cu active in valoare de 5,4 mld. dolari (4,2 mld. euro) contra sumei de 2 lati (2,80 euro), a declarat ministrul de finante din acest stat.
Investitorii si-au retras banii de pe pietele emergente, in cautare de active mai sigure, intr-un moment in care lumea se confrunta cu cele mai grave probleme de la Marea Criza economica din anii '30.
Parex contractase credite sindicalizate (imprumuturi pe termen lung reprezentand participatii in finantarea proiectelor impreuna cu alti cofinantatori), in valoare de aproximativ 775 mil. euro, ce trebuia sa fie rambursate anul viitor.
"Daca statul nu ar fi ajutat Parex, atunci tot statul ar fi trebuit sa scoata din buzunar miliarde", a marturisit Atis Slakteris, ministrul de finante leton. "Trebuia decis daca se va permite falimentul bancii sau daca se va opta pentru salvarea acesteia", a adaugat oficialul.
Companiile controlate de stat, printre care Latvijas Valsts Mezi - o companie din sectorul forestier, Latvenergo - furnizorul de energie al statului si compania de radio si televiziune a statului baltic, aveau depozite in cadrul Parex, a spus el.
Godmanis a marturisit ca nu sunt planuite masuri similare pentru alte banci.
Guvernul de la Riga a anuntat anterior un plan ce urma sa asigure garantarea creditelor pentru a relaxa presiunile ce apasa pe umerii creditorilor locali, ce isi finanteaza operatiunile prin credite sindicalizate.