Business Internaţional

Actionarii Deutsche Boerse se opun preluarii bursei din Londra

17.01.2005, 00:00 14



Actionarii Deutsche Boerse nu sunt interesati de preluarea London Stock Exchange, la un pret pe care il considera supraevaluat, informeaza Bloomberg.



The Children's Investment Fund Management, un fond londonez de hedging care detine peste 5% din capitalul Deutsche Boerse, a cerut operatorului bursei din Frankfurt sa renunte la oferta de 1,35 miliarde lire sterline (1,92 miliarde euro) pentru LSE si sa-si rascumpere actiunile.



Potrivit fondului, o eventuala achizitionare a bursei din Londra de catre Deutsche Boerse, cea mai mare bursa din Europa dupa valoarea de piata, "nu creeaza valoare pentru actionarii Deutsche Boerse, dimpotriva". "Rascumpararea actiunilor companiei ar produce o valoare mult superioara", a mai comentat actionarul bursei din Frankfurt.



Children's Investment Fund, cunoscut si sub numele de TCI, a solicitat ca orice tentativa de preluare a bursei din Londra sa fie supusa aprobarii actionarilor. Fondul, condus de Christopher Hohn, doreste ca bursa germana sa convoace o adunare generala extraordinara pentru a discuta posibilitatea rascumpararii de actiuni si pentru a vota in legatura cu schimbarea consiliului de supraveghere al Deutsche Boerse.



"Vrem sa votam in legatura cu tranzactia, actionarii trebuie sa-si spuna parerea", a declarat Hohn. "In calitate de actionari detinem compania, vrem sa votam, iar daca ei nu vor sa ne acorde acest drept, ne vom opune. Orice ar fi, vom lupta pentru respectarea principiilor guvernantei corporatiste (corporate governance), pentru ca avem o responsabilitate in fata investitorilor nostri", a mai spus seful TCI.



Bursa germana a declarat ca este convinsa ca oferta pentru LSE este "in interesul actionarilor si al companiei".



Luna trecuta, London Stock Exchange, a treia bursa din Europa dupa criteriul valorii de piata, a respins oferta initiala a Deutsche Boerse, in valoare de 530 pence pe actiune, si a inceput de atunci negocierile si cu rivalul bursei germane, Euronext, operatorul burselor din Paris si Amsterdam.



Spre deosebire de Deutsche Boerse, care nu necesita aprobarea actionarilor in vederea unei oferte de preluare, Euronext nu poate face aceasta miscare fara acordul actionarilor sai.



"Nu poti nesocoti actionarii", este de parere Angela Knight, director executiv al Association of Private Client Investment Managers and Stockbrokers, din Marea Britanie, ai carei membri detin circa 15% din capitalul LSE. "Faptul pune un semn de intrebare asupra intregii tranzactii, desi depinde cati alti actionari vor mai face remarce asemanatoare", a mai spus Knight.



Deutsche Boerse va fi obligata sa convoace o adunare generala extraordinara a actionarilor, daca peste 5% din acestia fac o solicitare in acest sens.



"Vom discuta acest fapt cat de curand posibil, cu membrii consiliului nostru de supraveghere", a declarat purtatorul de cuvant al Deutsche Boerse, Frank Hartmann.



Christopher Hohn, seful TCI, a amenintat ca va actiona Deutsche Boerse in instanta, in cazul in care aceasta va refuza sa convoace adunarea extraordinara.



Pe continentul american, New York Stock Exchange (bursa din New York), discuta posibilitatea deschiderii sedintei zilnice de tranzactionare mai devreme, pentru a putea capta din volumul tranzactionat pe bursele europene, in special cea din Londra. Diferenta de fus orar intre New York si Londra este de cinci ore.



Ideea, aflata intr-un stadiu incipient, este una din optiunile pe care le are la dispozitie cea mai mare bursa din lume, pentru a-si diversifica fluxul de venituri. Potrivit presedintei NYSE, Catherine Kinney, bursa americana cauta posibilitati de a tranzactiona actiuni ordinare ale companiilor listate la bursele europene, si nu numai ADR-urile corespondente (American Depositary Receipts- titluri financiare echivalente actiunilor autohtone pe piata de capital americana). ioana.leaua@zf.ro