Business Internaţional

Actiunile lui Buffett, aproape de pragul de 100.000 de dolari

21.04.2004, 00:00 13



Situatia actuala se prezinta foarte bine pentru fanii lui Warren Buffett, directorul executiv al companiei Berkshire Hathaway si cel mai respectat investitor din lume, scrie Washington Post. Cu doua saptamani inainte de intalnirea anuala a actionarilor Berkshire, titlurile companiei se lauda cu o crestere de 10% de la inceputul anului, in conditiile unei stagnari a pietei de capital din Statele Unite si in acelasi timp par hotarate sa depaseasca o valoare pe care nici o alta actiune tranzactionata la bursa din New York (NYSE) nu a mai depasit-o inainte: 100.000 dolari/actiune. La inceputul saptamanii, cotatia Berkshire a atins 92.615 dolari/actiune, atingerea pragului de 100.000 dolari/actiune, fiind doar o chestiune de timp.



Practic, cateva alte companii care au dat lovitura pe termen scurt in diferite domenii au atins valoarea de 100.000 dolari/actiune, dar niciodata o companie solida, care se afla de o perioada mai lunga de timp pe piata, nu a reusit sa se apropie de acel nivel. Cu cateva exceptii, companiile prefera sa-si spliteze valoarea nominala a actiunilor, in acelasi timp crescand si numarul actiunilor emise pe piata. Reducerea pretului are un efect psihologic asupra investitorilor, de multe ori o astfel de operatiune conducand la cresterea valorii actiunilor. Spre exemplu, Bill Gates, prietenul si partenerul de bridge al lui Buffett, a splitat in mod repetat actiunile Microsoft, fiecare actiune din oferta publica initiala din 1986 transformandu-se in prezent in 288 actiuni. De aceea, pretul unei actiuni Microsoft de 25 dolari este mult mai accesibil decat valoarea de 7.200 dolari/actiune la care s-ar fi tranzactionat titlurile daca Bill Gates nu ar efectuat nici o splitare a actiunilor.



Mentinerea pretului ridicat al actiunilor Berkshire are drept efect si pastrarea unor costuri de tranzactionare reduse. Costa mai mult sa cumperi sau sa vinzi o actiune de 92.000 dolari decat ar fi sa tranzactionezi 2.000 actiuni la un pret de 46 dolari/actiune. Un alt motiv pentru care pretul actiunilor este atat de ridicat il constiuie faptul ca Berkshire a platit un singur dividend - 10 centi/actiune in 1967 - o data cu preluarea companiei de Buffett. Neacordarea de dividende permite Berkshire sa-si reinveteasca tot profitul, avand drept rezultat prezentarea in fiecare an a unor rate de crestere exprimate in doua cifre.



Totusi, chiar daca actiunile Berkshire au evoluat foarte bine in ultimii ani, profitul anual pe care investitorii l-au incasat din momentul cand Buffett a preluat conducerea companiei in 1965 a inregistrat o scadere. Incepand cu anul 1965 si pana in prezent, actiunile companiei au crescut, in medie, cu 24,5% pe an, valoarea unei actiuni la inceputul perioadei respective fiind de 18 dolari. Rata maxima de crestere a fost in 1998 cand cotatia a castigat 28,4%, valoarea unei actiuni crescand cu 25.000 dolari din acel an -asta inseamna o crestere de 5% pe an, performanta pe termen lung scazand. In orice an in care actiunile nu cresc cu cel putin 24,5% - ceea ce probabil se va intampla in viitorul apropiat -profitul pe termen lung va scadea.