Business Internaţional

Aderarea la UE, o investitie profitabila pentru Polonia

18.01.2005, 00:00 234



Banca Mondiala a declarat ca economia poloneza a castigat mult mai mult de pe urma aderarii la Uniunea Europeana, fata de cat se astepta initial, relateaza Warsaw Business Journal.



Reprezentantii organismului international au subliniat imbunatatirea situatiei economice si a finantelor publice. Singura ingrijorare o reprezinta influenta negativa pe care calendarul politic pe 2005 ar putea sa o aiba asupra evolutiei reformelor economice - acestea ar putea fi incetinite ca urmare a alegerilor generale si prezidentiale programate pentru acest an in Polonia.



Economistii au fost de asemenea placut surprinsi, sustine publicatia poloneza, de ritmul cresterii economice in 2004, care a fost, potrivit ministrului economiei, Jerzy Hausner, de 5,5-5,7%.



Potrivit unor statistici publicate la sfarsitul anului trecut, intrarea Poloniei in Uniunea Europeana a fost o investitie buna.



Pentru fiecare euro transferat la bugetul UE, Polonia a primit de la Bruxelles doi. La sfarsitul anului 2004, bugetul de stat primise 2,5 miliarde euro - cu 1,3 miliarde euro peste nivelul contributiilor obligatorii la bugetul Uniunii.



In 2005, an in care fondurile structurale vor fi platite in totalitate, Polonia va mai primi 3,3 miliarde euro.



90% din companiile poloneze au declarat ca au inregistrat profituri mai mari datorita aderarii la UE.



Polonia este statul membru UE cu cea mai rapida crestere a exporturilor, mai ales pe fondul unei cereri mari pentru alimente poloneze, pe piata europeana. Exporturile au cunoscut un salt de 24%, de la momentul intrarii Poloniei in UE.



Contrar asteptarilor, nu s-a declansat un fenomen de emigrare in masa, iar strainii nu s-au inghesuit sa cumpere proprietati in tara.



Singurul dezavantaj al statutului de membru la Uniunea Europeana este cresterea preturilor la alimente si o moneda nationala mai puternica.



Polonia se poate astepta, in 2005, la o ridicare a rating-ului de tara, sustin analistii de la Merrill Lynch. In prezent, Polonia are cel mai scazut rating de credit dintre tarile Europei Centrale si de Est, membre ale Uniunii Europene, care subestimeaza potentialul economic al tarii.



Astfel, Standard&Poor's si Fitch Ratings au acordat Poloniei un rating de BBB+, in timp ce, in statisticile Moody's, Polonia este trecuta cu calificativul A2.



Romania a primit, de la Fitch Ratings, un rating de BBB-. ioana.leaua@zf.ro