Business Internaţional

Agenţii de rating: Grecia nu intră în default dacă nu plăteşte o rată către FMI sau BCE

Agenţii de rating: Grecia nu intră în default dacă nu...

Autor: Anca Dumitrescu

01.05.2015, 18:30 167

Grecia trebuie să plătească FMI aproape 1 miliard de euro, în luna mai, şi aproape 7 miliarde de euro BCE, în iulie şi august, existând temeri că guvernul, blocat în negocierile cu creditorii instituţionali, va rata achitarea ratelor. Faptul ar crea un precedent care ar pune sub semnul întrebării apartenenţa Greciei la zona euro şi ar provoca riscul declanşării unei reacţii în lanţ, fiind posibil să determine alţi creditori oficiali şi privaţi să ceară rambursarea datoriilor.

Pentru majoritatea agenţiilor de evaluare financiară, ale căror analize vor determina dacă BCE poate accepta în continuare obligaţiuni guvernamentale elene drept garanţii pentru finanţarea băncilor, ratarea unei plăţi către FMI nu va eticheta ţara ca fiind în incapactate de plată. Acest fapt este esenţial pentru continuarea finanţării băncilor prin intermediul mecanismului de urgenţă ELA, prin care banca centrală elenă împrumută instituţiile financiare din ţară, cu acordul BCE.

Standard and Poor's, Fitch şi DBRS, trei din cele patru mari agenţii de rating, între care se mai află Moody’s, susţin că nu vor retrograda Grecia la nivelul de default dacă autorităţile nu vor plăti rata la FMI, dar este probabil ca ratingurile acesteia, aflate deja în categoria junk, nerecomandată investiţiilor, să fie reduse din nou.

"Dacă Grecia, din orice motiv, nu va face o plată către FMI sau BCE, acest fapt nu va reprezenta un default, conform criteriilor noastre, întrucât este vorba de o datorie oficială", a explicat Frank Gill, analist S&P pentru Grecia.

Aşa cum s-a întâmplat şi în cazul restructurării datoriilor Greciei în 2012, BCE nu va mai accepta obligaţiunile guvernamentale elene drept garanţii pentru programul ELA doar atunci când toate cele patru agenţii de rating vor declara statul elen în default.

Ed Parker, analist la Fitch, şi Fergus McCormick, director la DBRS, susţin opinia S&P.

Moody’s are aceeaşi opinie în cazul ratării unei plăţi către FMI, dar nu şi în cazul BCE. Dietmar Hornung, analist al Moody’s pentru zona euro, a spus că lipsa plăţii către BCE poate fi considerată default al statului, întrucât obligaţiunile elene pe care le deţine banca pot fi vândute, astfel că pot fi blocate, ca oricare alte obligaţiuni.