Business Internaţional

Ajutor de 24,5 mld. euro pentru Europa de Est

Ajutor de 24,5 mld. euro pentru Europa de Est

Thomas Mirow, seful BERD: Timp de mai multi ani integrarea europeana a reprezentat o sursa de prosperitate si beneficii mutuale, si noi nu trebuie sa permitem ca aceste progrese sa fie anulate. Institutiile coopereaza pentru a gasi solutii practice, eficiente si oportune pentru criza din Europa de Est. (FOTO: Reuters)

01.03.2009, 17:22 13

Banca Mondiala, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si Banca Europeana pentru Investitii (BEI) sar in ajutorul Europei de Est prin intermediul unui plan comun cu o valoare de 24,5 miliarde de euro, scrie Financial Times.

Planul a fost anuntat inaintea discutiilor pe care membrii Uniunii Europene le-au purtat in cadrul summit-ului de urgenta de ieri, intalnire stabilita in incercarea de a ajuta bancile.
La sfarsitul saptamanii trecute oficialii celor trei institutii au anuntat ca planul pe care l-au pus la punct doreste sa "ofere asistenta financiara rapida, coordonata si la scara larga" pentru a sustine accesul la capital, "in special companiilor mici si mijlocii". "Timp de mai multi ani integrarea europeana a reprezentat o sursa de prosperitate si beneficii mutuale, si noi nu trebuie sa permitem ca aceste progrese sa fie anulate", a spus Thomas Mirow, presedintele BERD. "Institutiile coopereaza pentru a gasi solutii practice, eficiente si oportune pentru criza din Europa de Est", a adaugat acesta.
"Aceasta actiune comuna va avea avantajul de a livra in timp real fonduri vitale, care prin intermediul bancilor vor putea sustine economia reala a statelor central, estice si sud europene, puternic marcate de criza", a declarat Philippe Maystadt, presedintele BIE.
Planul a fost anuntat inainte ca liderii Uniunii Europene sa se intalneasca de urgenta in cadrul unui summit ce a avut loc ieri si care viza gasirea de modalitati prin care bancile puteau fi ajutate sa iasa din criza.
Un alt oficial al BERD a spus ca planul vine sa completeze eforturile UE, ce se vor materializa dupa intalnirea de urgenta de la sfarsitul saptamanii trecute, ce doresc sa tina sub control criza ce a izbucnit in Europa de Est. Unii dintre cei mai noi membri ai UE - Ungaria si Letonia, care au primit statutul de membru in 2004 - au cautat deja sprijin la Fondul Monetar International, dupa ce indicatorii economici sugerau o incetinire a activitatii, ce ameninta sa se transforme intr-un faliment national.
Cele trei institutii au anuntat ca finantarea lor pentru Europa Centrala si de Est se va concretiza in actiuni comune, in linii de credit si in asigurari ce protejeaza impotriva riscului politic.
Planul este construit astfel incat BERD sa ofere 6 miliarde de euro institutiilor financiare si de asemenea programelor pentru finantarea comertului. BIE a promis 11 miliarde de euro, pe care le va oferi sub forma de credite companiilor mici si mijlocii, in timp ce BM va sprijini sistemul cu 7,5 miliarde de euro, fonduri ce se vor indrepta catre banci, catre proiectele de infrastructura si catre programele pentru finantarea comertului.
Dintre cele 11 miliarde de euro promise de BIE 5,7 miliarde sunt gata pentru a-si gasi destinatar, in timp ce alte 2,8 mld. euro urmeaza sa fie aprobate pana la sfarsitul lui aprilie.
Cele trei banci au mai anuntat ca vor mobiliza si alte resurse pentru regiunea est-europeana prin intermediul facilitatilor lor de creditare si prin garantiile pe care le pot oferi.