Business Internaţional

Americanii îi vor salva pe chinezii veniţi să îi salveze pe ruşii blocaţi în gheţuri, în Antarctica

Americanii îi vor salva pe chinezii veniţi să îi...

Autor: Ştefan Stan

05.01.2014, 15:37 1205

Un spărgător de gheaţă sub pavilion american a pornit duminică spre Antarctica, în încercarea de a salva un vas chinezesc şi unul rusesc, blocate în gheţuri de la Crăciun, scrie Reuters.

Vasul Steaua Polară al Pazei de Coastă americane a răspuns unui apel de ajutor lansat de  de guvernele Australiei, Rusiei şi Chinei. Oficialii cereau asistenţă pentru a debloca vasul rusesc Akademik Chokalskiï şi vasul chinezesc Xue Long (Dragonul de zăpadă), rămase blocate în Antarctica de pe 24 decembrie, respectiv 3 ianuarie.

Akademik Chokalskiï a pornit din Noua Zeelandă pe 28 noiembrie, pentru a comemora 100 de ani de la călătoria spre Antarctica a exporatorului australian Douglas Mawson.Ruşii au rămas blocaţi pe 24 decembrie la 185 de km de baza franceză Dumont d'Urville.

Un spărgător de gheaţă chinezesc a ajutat la salvarea celor 52 de pasageri de pe vasul rusesc blocat, persoanele fiind transportate de un elicopter pe un vapor australian.

Deşi vasul chinezesc Dragonul de zăpadă este proiectat să spargă gheaţa, nu a putut rezista condiţiilor meteo extreme din Antarctica şi a rămas de asemenea împotmolit. Dragonul de zăpadă este înconjurat de un zid de gheaţă gros de patru metri şi lung de 20 de km, conform agenţiei chinezeşti New China.