Business Internaţional

Americanii prefera vacantele in Europa

21.06.2005, 14:38 19

Revista Forbes considera ca aceasta este cea mai favorabila perioada pentru turismul european. Unul dintre motive este scaderea euro in raport cu dolarul din cauza respingerii Constitutiei europene de catre Olanda si Franta.

Traducere? Pentru americanii care iau in considerare o calatorie in strainatate, Europa, chiar si la sejururile de lux pare a fi o afacere foarte buna.

De exemplu, o noapte de cazare la Hotelul Ritz din Paris costa 610 euro. Daca un american ar fi stat o noapte in acest hotel, inainte de 31 decembrie 2004, ar fi platit 836 de dolari, iar in acest moment plateste 748 de dolari si face o economie de 88 de dolari pe noapte. Pentru majoritatea oamenilor care se cazeaza la Ritz, unde cea mai scumpa camera este de 8.500 de euro pe noapte, aceasta economie nu pare a fi mare lucru, dar påna si cei mai bogati oameni se bucura pentru o reducere, oricåt de mica ar fi ea.

De fapt, americanii pot sa faca economii in toata Europa. Din Austria påna in Spania, de la cele mai bune hoteluri si restaurante påna la ciocolata, vin sau bilete la opera, toate sunt mai ieftine decåt au fost tot anul.

Inca din 2002, cånd euro a inceput sa se aprecieze fata de dolar, foarte multi americani au renuntat sa-si petreaca vacantele in Europa. a??Multi europeni vin la New York in weekend pentru a-si face cumparaturilea??, a declarat John Kester, cercetator la Organizatia Mondiala a Turismului din Madrid. Si Bjorn Hanson, de la PricewaterhouseCoopers estimeaza ca a??in perioada 2004-2005, ocuparea a 66.000 de camere din hotelurile americane se datoreaza deprecierii dolarului si cresterii valorii euroa??.

Se va mentine acest curent pe termen lung? a??Noi consideram ca deprecierea euro din cauza respingerii Constitutiei europene va fi temporaraa??, a spus Daniel Katzive, specialist in strategii valutare la UBS. a??Au avut un impact, dar nu este ceva grav. Speram ca deciziile politice sa aiba o influenta mica asupra pietei, dupa ce drama referendumului va lua sfårsit.a??

Hans Decker nu e de acord cu parerile celorlalti economisti. Decker conduce operatiunile americane ale Siemens AG si este profesor de afaceri si finante internationale la Scoala de Afaceri Publice si Internationale din cadrul Universitatii Columbia.

a??Cred ca voturile negative ale referendumurilor din Franta si Olanda au avut un impact puternic la nivel international si vor avea consecinte pe termen lung.a?? El a adaugat ca a??scaderea euro va pune in pericol proiectul european al unificariia??.

Bob Harrrell, de la firma de consultanta in afaceri turistice Harrell Associates din New York, afirma ca nu trebuie sa ne asteptam la valuri de turisti americani in jurul Muzeului Luvru, pe långa canalele venetiene sau pe plaja din Algarve. a??Americanii au nevoie de ceva timp pentru a-si da seama de schimbarea cursului valutara??, a spus el. a??Ei nu sunt asa sensibili la fluctuatiile valutare ca restul lumii, ca europenii, in special.a??

Organizatia Mondiala a Turismului apreciaza ca tarile din UE ocupa jumatate din topul celor mai cautate destinatii turistice. lavinia.marin@zf.ro