Business Internaţional

Analistii mizeaza pe o reducere a pretului petrolului

07.06.2004, 00:00 7

Preturile futures la titei, afisate la bursa din New York, ar putea scadea saptamana aceasta dupa promisiunea OPEC de a realiza cea mai substantiala crestere a productiei din ultimii sase ani, a reiesit dintr-un sondaj efectuat de Bloomberg, pe baza declaratiilor unor traderi si analisti.
28 din cei 45 de respondenti, sau 62%, preconizeaza ca preturile futures la titei vor scadea. In urma cu doua saptamani, 59%din participantii la sondaj se asteptau la o diminuare a pretului. 11 din cei intervievati saptamana trecuta au declarat ca este probabil ca preturile sa scada, iar sase nu previzionau modificari majore ale piatei.
La sfarsitul saptamanii trecute, titeiul a scazut cu 1,6%, dupa recordul atins marti, pe fondul semnalelor emise de ministrii OPEC,conform carora organizatia va spori productia de petrol. Scaderea de 7,2%, inregistrata in zilele de miercuri si joi, cea mai substantiala diminuare in doua zile din martie 2003, cand fortele armate SUA au invadat Irakul, ar putea calma ingrijorarile legate de soarta cresterii economiei mondiale. Vineri petrolul se tranzactiona la 38,80 dolari barilul.
"Este un evenimet benefic pentru scaderea preturilor, dar evenimentele globale pot schimba situatia intr-un minut", a declarat James Cordier, presedintele Liberty Trading Group din St. Petersburg, Florida. "Ne asteptam la preturi mai mici. Este o combinatie a bursei care isi revine, a anuntului OPEC si a miscarii actuale inspre scaderea preturilor".
Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol, care pompeaza mai mult de o treime din petrolul mondial, a cazut la un acord joi, la Beirut, care vizeaza sporirea productiei cu 2 milioane de barili pe zi, sau 8,5%, pana la 25,5 milioane de la 1 iulie 2004. OPEC incearca astfel sa previna incetinirea cresterii economice globale.
"Anuntul OPEC de a oferi lumii mai mult petrol a taiat din avantul preturilor la titei", a declarat la sfarsitul saptamanii trecute Tim Pooler, manager de risc la Petroleum Traders Corp. din Tulsa, Oklahoma. "Am putea vedea preturile cazand pana la nivelul de 37-38 dolari barilul".
Cartelul ar mai putea adauga inca 500.000 de barili la productia zilnica in luna august, a afirmat Ali al-Naimi, ministrul petrolului din Arabia Saudita, cel mai mare producator de titei membru al OPEC. Statele membre OPEC oricum pompeaza deja peste limita, astfel incat cresterea va aduce numai 1 milion de barili in plus pe pietele lumii, a declarat ministrul iranian Bijan Namdar Zanganeh.
Potrivit lui al-Naimi, Arabia Saudita si-a sporit productia zilnica la 9,1 milioane barili zilnic, conformandu-se astfel unei promisiuni facute in luna mai. Regatul declara ca dispune de o capacitate de productie de 10,5 milioane barili pe zi; Bloomberg estimeaza insa  ca limita este de 10 milioane.
Amenintarea unor viitoare atacuri teroriste asupra instalatiilor petroliere si a muncitorilor din Orientul Mijlociu, mai ales in Arabia Saudita si in Irak, ar putea impiedica o scadere substantiala a pretului petrolului, este de parere Phil Flynn, senior energy trader la Alaron Trading Corp., Chicago.
Tocmai de aceea este important ca membri OPEC sa asigure securitatea conductelor si a rafinariilor, afirma analisti si traderi printre care si Clay Smith, de la Commerzbank Securities, Londra.
"Cat de mult pot scadea preturile depinde de perceptia pietei in ceea ce priveste securitatea ofertei de petrol", spune Smith. Preturile ridicate sunt "alimentate de cererea nesatisfacuta de produse petroliere si de incertitudinea securitatii pe termen scurt a ofertei".
Al-Naimi a declarat joi la Beirut ca instalatiile petroliere ale tarii sale sunt in deplina siguranta.
Consumul mondial de petrol ar putea inregistra cea mai mare crestere anul acesta din 1988, pe fondul expansiunii economice din China si cererii record pentru benzina a SUA, apreciaza Agentia Nationala pentru energie. Productia de benzina pentru consumatorii americani necesita aproximativ 10% din productia mondiala de titei.
Dolarul s-a apreciat la sfarsitul saptamanii trecute fata de euro si yenul japonez, pe baza speculatiilor ca un raport al Departamentului Muncii, ce urma sa fie dat publicitatii, va arata o crestere peste asteptari in luna mai a numarului locurilor de munca din SUA (cu 256000, fata de 225000, cat era preconizat). Vineri, moneda unica era cotata la 1,2205 dolari.