Business Internaţional

Angajatii Arcelor se opun programului de reducere a personalului

18.05.2004, 00:00 16



Angajatii din Luxemburg a grupului siderurgic Arcelor au organizat, la sfarsitul saptamanii trecute, o greva de 24 de ore, prima dupa mai bine de 20 de ani, pentru a protesta fata de planurile de restructurare anuntate de cel mai mare producator de otel din lume.



Arcelor intentioneaza sa renunte la aproape 1.000 de locuri de munca din Luxemburg, din totalul de 6.400, pentru a creste competitivitatea.



Purtatorul de cuvant al companiei, Luc Scheer, a declarat ca activitatea de la cele sapte otelarii din Luxemburg a fost intrerupta pana in dimineata zilei de sambata. El a adaugat ca negocierile dintre companie si sindicate vor fi reluate la inceputul acestei saptamani.



Scheer nu a formulat o estimare cu privire la pierderile suferite din cauza grevei.



Sindicatele considera ca proiectul de restructurare incalca traditia din Luxemburg cu privire la relatiile de munca.



"Cel mai rau lucru la care sunt expusi angajatii, pe langa faptul ca isi vor ramane fara un loc de munca, este faptul ca isi vor pierde identitatea sociala si culturala", se arata intr-un comunicat al unuia dintre sindicatele care au organizat protestul.



Grupul Arcelor a rezultat din fuziunea companiilor Usinor (Franta), Aceralia (Spania) si Arbed (Luxemburg), finalizata in februarie 2002.