Business Internaţional

Arta de a investi in obiecte de arta

17.08.2004, 00:00 42



Unele fonduri mutuale investesc in actiuni, altele in obligatiuni. De curand au aparut fonduri care ofera posibilitatea de a investi in obiecte de arta.



Picturile si sculpturile au inceput sa atraga atentia mediilor financiare. Actiunile atractive sunt din ce in ce mai greu de identificat, iar companiile financiare incearca sa profite cat mai mult de pe urma abundentei de informatie online care a simplificat mult tranzactiile cu obiecte de arta.



"Oamenii au inceput sa perceapa arta ca fiind un activ dintr-o clasa superioara", crede Brewster William Fine, presedintele Artnet, companie care organizeaza licitatii pe Internet.



De vreme ce nu multe persoane isi pot permite o lucrare de milioane de dolari semnata Picasso sau Matisse, fondurile si parteneriatele de investitii se constituie oferind actiuni in portofolii de panze lucrate de marii maestrii clasici, impresionisti si alti artisti de valoare.



"Fondurile de arta se afla la un stagiu similar cu cel la care se aflau fondurile de investitii imobiliare acum 30 de ani", sustine Michael Moses, profesor la New York University.



"Pentru micii investitori, trabuie sa existe mijloace de a-si diversifica riscul", spune el.



Fernwood Art Investments LLC, fond de investitii infiintat anul trecut de catre veteranul de la Merrill Lynch, Bruce Taub, s-a angajat sa ofere fonduri de arta si alte produse financiare la inceputul lui 2005. "Orientarea noastra globala se axeaza pe investitia in arta, orientare complet diferita de colectionrea de obiectelor de arta", spune Taub, care este interesat in prezent obiecte de arta din America Latina.



Compania are sedii in Boston, New York si Miami, are ca obiectiv gestionarea a opt sectoare artistice, de la maestrii clasici la cei de perpectiva. Societatea urmareste sa achizitioneze lucrari subevaluate si sa organizeze expozitii in intreaga lume cu acestea pentru a le creste valoarea pe piata.



Taub mai afirma ca fondul va avea o valoare a activelor initiala de 5 milioane de dolari. Investitia minima va fi de 100.000 de dolari, ajungand pana la 5 milioane, dar ca pe parcurs se vor putea realiza investitii la un pret de pornire mult mai scazut.



Portofoliul celor de la Fernwood ii urmeaza celui lansat in aprilie 2003 in Marea Britanie de catre Philip Hoffman, fost director la casa de licitatii Christie. Obiectivul: sa atinga o valoare de 350 de milioane de dolari, in zece ani, prin achizitii de obiecte de arta din cea mai exclusivista categorie. Valorificarea obiectelor de arta va servi la echilibrarea platilor pentru dividende, ca si la acoperirea costurilor de depozitare si a celor de asigurare, care nu apar in cazul investitiilor in actiuni si obligatiuni.



Fondul britanic de pensii al cailor ferate a fost deschizatorul de drumuri in 1970 prin investitia a aproape100 de milioane de dolari in obiecte de arta. In anii 1990 cand majoritatea achizitiilor fusesera vandute, colectia de obiecte de arta inregistra un castig mediu anual de 13,1% pe an.



"Lucrarile de arta devin din ce in ce mai lichide" spune Fine, presedintele Artnet.



Incepand din 1950, investitiile in arta au adus un castig anual mediu, calculat pe o baza combinata, intre 11,5 si 12,5%, similar cu cel al indexului de 500 de actiuni al Standard & Poor's, precizeaza Moses. Arta este mai riscanta decat actiunile, dar riscul scade odata cu trecerea timpului".



In timp ce unele lucrari se vand la preturi exorbitante, cum este cazul lucrarii lui Picasso "Baiatul cu pipa" vanduta la pretul record de 104 de milioane de dolari, Moses sustine ca lucrarile cu un preturi mai moderate se apreciaza cu un ritm mult mai rapid decat cele mult mai scumpe.



Transformarea obiectelor de arta in active de categorie speciala va influenta pozitiv viata artistilor, cunostintele si talentul lor devenind din ce in ce mai valoroase, incheie Taub.