Business Internaţional

Ascensiunea a inceput cu achizitia unor fabrici din fosta Uniune Sovietica si din Europa de Est

01.11.2004, 00:00 19



Lakshmi Mittal, intreprinzatorul indian, si-a anuntat saptamana trecuta planul de a crea prima companie producatoare de otel cu adevarat globala, prin fuziunea firmelor pe care deja le detine si preluarea, apoi, a Grupului International Steel din SUA, intr-o tranzactie de 4,5 miliarde dolari (3,5 miliarde euro), relateaza Financial Times.



Grupul care va rezulta, Mittal Steel Company, ar urma sa aiba o capitalizare de piata de 21 miliarde dolari si va deveni liderul mondial al pietei otelului, pozitie ocupata in prezent de Arcelor. Potrivit estimarilor, Mittal Steel va produce 60-65 milioane tone de otel anual, in timp ce Arcelor va furniza pietei, in 2004, 43 milioane tone.



Circa 30% din activele Mittal Steel vor fi localizate in America de Nord, 30% in Europa si 40% in restul lumii, mai ales in Africa de Sud si Kazakhstan. Lakshmi Mittal a declarat ca spera ca, peste cinci ani, compania sa sa produca anual 100 milioane tone de otel, si ca se va interesa de posibilitatea unor noi achizitii in Asia. Mittal a mai afirmat ca doreste sa devina "producatorul de otel cu cele mai mici costuri din fiecare piata".



Potrivit unui bancher care lucreaza pentru LNM, "aceasta este prima tranzactie majora intercontinentala din domeniul otelului".



Tranzactia ar putea declansa un val de fuziuni si achizitii. Acelasi bancher a mai declarat ca Mittal preconizeaza o industrie a otelului condusa de doi sau trei producatori globali, de cate 100 milioane tone anual, unul dintre ei fiind probabil Mittal Steel, celalalt, compania Arcelor extinsa, iar al treilea, o companie asiatica, de exemplu Posco.



"Lakshmi Mittal doreste ca numele lui sa devina sinonim cu otelul, in acelasi mod in care Ford a devenit sinomin cu masinile", a declarat un alt bancher implicat in proiect.



Planul lui Mittal a fost lansat intr-un moment cand pretul otelulului a atins valori extrem de ridicate pe fondul unei cereri puternice din partea Chinei, care se estimeaza ca va avea in acest an o cota 30% din consumul mondial. Preturile pentru multe feluri de otel au crescut cu 100% in ultimul an.



Prima faza a afacerii o reprezinta fuziunea LNM Holdings cu Ispat International. Mittal si familia lui detin in totalitate LNM si 77% din Ispat.



Ispat va emite pentru LNM 525 milioane actiuni noi in valoare de 13,3 miliarde dolari. Inainte de finalizarea tranzactiei, Mittal isi va plati un dividend de 2 miliarde de dolari din partea LNM. Bancherii LNM au declarat ca actionarii minoritari ai Ispat sprijina fuziunea, care va fi incheiata pana la sfarsitul anului.



MIscarea este menita sa consolideze pozitia activelor detinute de Mittal in industria otelului si sa pregateasca listarea LNM la bursa. Ispat si LNM ar avea impreuna o capitalizare de circa 16,3 miliarde dolari, au afirmat bancherii.



Dupa finalizarea fuziunii, Mittal Steel va lansa o oferta (cash si actiuni) in valoare de 4,5 miliarde dolari pentru International Steel Group (ISG), grupul din industria otelului format de Wilbur Ross, investitorul american, din active americane printre care LTV Steel of Cleveland si Bethlehem Steel. ISG produce aproximativ 20 milioane tone de otel pe an si estimarile pentru acest an prevad venituri in valoare de 9 miliarde dolari.



Potrivit lui Mittal, el si Ross au acelasi mod de abordare a afacerilor. "Ceea ce noi am facut prin alte parti ale lumii, Wilbur a realizat in Statele Unite", a declarat el.



Mittal Steel va oferi probabil 42 dolari pentru o actiune ISG, o prima de 42% la pretul anuntat in urma cu doua saptamani. Preluarea, sustin bancherii LNM, va fi finalizata la inceputul anului urmator.



In urma celor doua tranzactii, familia Mittal va detine circa 88% din Mittal Steel, ceilalti actionari ai Ispat vor detine aproximativ 3%, iar actionarii ISG, 9%. Lakshmi Mittal va ocupa functia de presedinte si director executiv.



Credit Suisse First Boston (CSFB) va fi firma de consultanta a Ispat in cazul fuziunii cu LNM si al achizitiei ISG. HSBC si Citigroup sunt consilierii financiari ai LNM in tranzactia cu Ispat. ISG este consiliata de Goldman Sachs si UBS.





Lakshmi Mittal a cumparat nume vechi din industria americana a otelului



Mittal si-a inceput ascensiunea prin achizitionarea unor fabrici de otel aflate in proprietatea statului din fosta Uniune Sovietica si din estul Europei, preluand controlul asupra unor active cu probleme din locuri precum Kazakhstan si Polonia.



Ultima tranzactie anuntata va crea un nou grup care va include unele din cele mai vechi nume din industria de profil americana: Bethlehem Steel, LTV si Weirton Steel.



Aceste companii au fost mai intai salvate si apoi reunite de Wilbur Ross in cadrul International Steel Group. Ross este un intreprinzator american cu un "modus operandi" extrem de apropiat de cel al lui Mittal. Si el a cumparat ieftin otelarii aflate in stare de dificultate, pe care le-a readus pe linia de plutire.



"Ceea ce noi am facut prin falimente, ei au facut prin privatizare", a spus Ross.



Strategiile celor doi si-au dovedit succesul pe fondul unei revigorari recente a cererii pentru otel, care a impins preturile la un nivel record.



Noul rol al Chinei ca "atelier al lumii" si boom-ul investitiilor in infrastructura au facut mai dificil accesul la bunuri-cheie, cum ar fi otelul.



In timp ce Mittal vede redresarea industriei otelului ca o afacere pe termen lung, noul sau partener se simte in top.



Ross va ramane in consiliul de directori al noului grup Mittal Steel, dar circa jumatate din achizitia ISG va fi facuta, probabil, in cash si nu in actiuni.



Aceasta va permite lui Ross sa-si elibereze fonduri pentru noi achizitii, legate de recentul sau interes in restructurarea minelor de carbuni aflate in dificultate- un alt domeniu care se pregateste de o renastere.



WL Ross & Company, firma sa de investitii, a realizat tranzactii prin care a obtinut controlul asupra Anker Coal, CoalQuest si Horizon Natural Resources.



Ross a declarat ca el ramane increzator in forta Chinei, care consuma 30% din otelul mondial, in ciuda faptului ca multi analisti sunt de parere ca, pe viitor, cresterea cererii este incerta si o sporire a capacitatii de productie de otel va duce la o scadere a preturilor.



Mittal afirma, de ceva timp, ca in domeniu se face simtita nevoia de consolidare, iar proiectul sau ar putea determina o cursa a fuziunilor si achizitiilor, data de incercarea altor grupuri de a-si pastra competitivitatea.



Rodney Mott, directorul executiv al ISG si noul sef al diviziei americane a grupului detinut de Mittal, a tinut sa calmeze spiritele, care se temeau ca tranzactia ar putea pune in pericol locurile de munca ale americanilor, inainte de alegeri. Potrivit lui Mott, unele posturi administrative s-ar putea sa dispara in urma fuziunii, dar nu sunt prevazute reduceri ale capacitatilor de productie.



Clientii producatorilor de otel s-au aratat ingrijorati de tendinta de consolidare in industrie, deoarece astfel producatorii pot ajunge sa exercite o influenta prea mare. Whirlpool, producatorul de electrocasnice, client puternic al Ispat, a avut deja nemultumiri legate de contractele de furnizare a materiei prime.



Ross este increzator ca autoritatile de supraveghere a concurentei din SUA si din Europa nu vor pune piedici afacerii, pe motive de concentrare excesiva a cotei de piata.



Pe termen lung ramane insa intrebarea cum vor supravietui otelariile americane daca nivelul cererii ar incepe sa scada din nou, in conditiile in care celelalte fabrici ale lui Mittal, localizate in tari precum Kazakhstan, au costuri de productie mult mai mici.



Oricum, pozitia Arcelor si Corus, cei doi concurenti europeni, marimea Mittal Steel va reprezenta o problema.





Lauri de la concurenta



Asa neobisnuit cum suna, directorul executiv al celui mai puternic jucator de pe piata i-a trimis, pe e-mail, felicitari lui Lakshmi Mittal pentru ca l-a depasit.



Guy Dolle, seful Arcelor, compania cu sediul la Luxemburg, l-a felicitat pe Mittal pentru crearea celei mai mari companii de otel din lume. "Tranzactia este o dovada a ceea ce eu si Mittal avem comun", a declarat Dolle. "Va spori presiunea asupra tuturor care lucram in industrie, pentru a grabi procesul de consolidare", a explicat el.



Acordul de fuziune dat publicitatii lunea trecuta a deschis sirul speculatiilor privitoare la compania care va urma. Multi s-au gandit la US Steel, compania care a ocupat primul loc in industria otelului din America de Nord, inainte ca Mittal Steel sa-i ia locul. Compania cu sediul la Pittsburgh se va vedea silita sa se alieze cu alt producator- poate cu Arcelor, Dolle neexcluzand aceasta posibilitate.



Combinatia LNM-Ispat-ISG propusa de Mittal a fost primita relativ bine de investitori. Atat actiunile Ispat, cat si cele ale ISG, s-au apreciat la bursa.



Mittal si Dolle sunt de acord ca, in decurs de cativa ani, sectorul va fi dominat de circa sase companii cu o productie anuala de 80-100 milioane tone. Ambii cred ca printre cei sase va fi si o companie chineza.



Baosteel, cu sediul la Shanghai, cel mai mare producator de otel din China, este un candidat de seama, este de parere Peter Marcus, de la World Steel Dynamics, o firma de consultanta cu sediul la New York. Pe lista ar mai putea aparea Posco, din Coreea de Sud, Severstal, din Rusia, si Nippon Steel sau JFE, cei mai mari producatori de otel din Japonia.



Producatorii mijlocii se vor simti presati sa intre intr-un proces de fuziune, pentru a nu pierde din cota de piata. Intr-o astfel de situatie se gasesc Corus (companie anglo-olandeza) si Riva, din Italia, ambele luate in vizor de ThyssenKrupp, cel mai mare producator de otel din Germania.



Arcelor, companie creata in 2002 prin fuziunea a trei producatori europeni, nu mai este interesat de alte tranzactii europene.  ioana.leaua@zf.ro