Business Internaţional

Autorităţile bancare au ajuns discret la un acord privind rezolvarea viitoarelor crize financiare

Autorităţile bancare au ajuns discret la un acord privind rezolvarea viitoarelor crize financiare

Autor: Catalina Apostoiu

11.01.2011, 23:55 23

Autorităţile de reglementare a sectorului bancar au făcut un pasextrem de important în armonizarea reglementărilor la nivel mondialconvenind să majoreze cerinţele de capital la scară mondială înmomentul în care individual o ţară anunţă o bulă a creditării,scrie Financial Times.

Conform înţelegerii încheiate discret luna trecută, dacă o ţarădecide că economia sa este supraîncălzită, pe baza raportuluicredite/PIB, aceasta poate cere băncilor de pe piaţa locală sădeţină capital suplimentar pentru a face faţă potenţialelorpierderi. Această cerinţă poate duce la majorarea dobânzilor, ceeace va ajuta la readucerea pieţei la cote normale. Parte apachetului de reformare a sectorului bancar "Basel III", acestacord aduce o schimbare în modul în care autorităţile naţionale dereglementare interacţionează.

Autorităţile din fiecare altă ţară ar urma după aceea să impunăo majorare suplimentară propriilor bănci în funcţie de nivelulexpunerii instituţiilor respective faţă de ţara care a anunţat căse confruntă cu o bulă a creditării. După ce situaţia revine laparametrii normali, autorităţile ar putea reduce sau eliminacerinţele suplimentare, permiţând băncilor să utilizeze capitalulsuplimentar pentru a absorbi pierderile.

Acordul a surprins mulţi observatori care se aşteptau laconflicte privitoare la modul de combatere a dezechilibrelor dinsistemul bancar şi la opoziţie faţă de prevederi transfrontaliere.Rămâne de văzut totuşi dacă vreo ţară va avea curajul de a folosinoile instrumente. Majoritatea analiştilor spun că este puţinprobabil ca acestea să fie implementate până când restul acorduluide la Basel va intra în vigoare în 2019.

Conform acordului, ţara care a declarat bula de credit poateobliga băncile să-şi majoreze rata capitalului de bază cu până la2,5%.

O bancă ce-şi are sediul în altă ţară şi desfăşoară 20% dinoperaţiuni în prima ţară poate fi nevoită să opereze o majorare depână la 0,5%. Grupurile bancare spun că se tem că unele ţări vor fimai puţin dispuse decât altele să impună noile cerinţe. StateleUnite ar putea fi cel mai puţin dispuse să facă acest lucru pentrucă ar trebui să declare o bulă la nivel naţional în pofidadiferenţelor mari dintre regiuni.