Business Internaţional

Aviva a raportat o reducere a castigurilor

05.08.2004, 00:00 14



Compania Aviva Plc, numarul unu pe piata asigurarilor din Marea Britanie, a raportat o scadere a profitului cu 28% in prima jumatate a anului, din cauza diminuarii veniturilor din investitii. Profitul operational s-a majorat peste estimarile analistilor, in mare parte datorita rezultatelor pozitive obtinute in afacerile sale cu asigurari pentru proprietati si accidente.



Profitul a fost de 379 mil. lire sterline, de la 523 mil lire sterline obtinute cu un an mai devreme, a anuntat compania. Profitul operational a sporit cu 36%, pana la 1,13 mld. lire sterline, depasind previziunile analistilor de 1,13 mld. lire sterline, relateaza Bloomberg.



Spre a sustine o crestere a profitului, directorul general al Aviva a initiat un program de reducere a costurilor aferente afacerii cu asigurari ale proprietatilor si impotriva accidentelor, prin transferarea locurilor de munca in India. Compania, care beneficiaza si de pe urma preturilor in crestere la asigurarile auto si la cele pentru locuinte, asteapta ca din aceste masuri sa rezulte o economie de 200 mil. lire sterline anual.



"Aviva desfasoara o activitate solida in domeniul asigurarilor de proprietate si pentru accidente", spune Bruno Paulson, analist la Sanford C. Bernstein & Co. care acorda rating pentru performantele Aviva. "Problema este cat de consistente sunt aceste cifre, avand in vedere ca aceasta este o afacere ciclica".



Profitul operational din asigurari generale sau de proprietate si calamitate, a urcat pana la cota 613 mil. lire, in primul semestru, de la 387 mil. lire anul trecut.



Preturile la asigurarile de proprietate si calamitate, care crescusera dupa atacurile teroriste din septembrie 2001, au reluat tendinta de scadere, afirma saptamana trecuta cea mai mare companie publica de brokeraj in asigurari din Marea Britanie, Jardine Lloyd Thompson Plc.



Aviva a incheiat parteneriate cu ABN Amro Holding NV si cu UniCredito Italiano SpA, pentru a-si extinde activitatea in Europa.



Al doilea asigurator britanic, Prudential Plc, a facut publica o crestere spectaculoasa a profitului semestial de la 76 mil. lire sterline anul trecut la 314 mil. in acest an, datorita incasarilor in crestere din polite de asigurari si investitii pe piata de capital.