Business Internaţional

Banca Angliei este presata sa reduca rata dobanzii

07.07.2005, 20:51 18

Reprezentantii Bancii Angliei au inceput ieri sedinta de doua zile, in urma careia vor lua o decizie cu privire la o eventuala modificare a ratei dobanzii de referinta, pe fondul intensificarii presiunilor exercitate de liderii mediului de afaceri in sensul micsorarii costului capitalului, relateaza CNN Money.

Grupul de angajatori CBI (Confederatia Industriasilor Britanici) este ultima organizatie importanta care a cerut urgentarea reducerii ratei dobanzii, dupa ce comerciantii cu amanuntul cerusera acelasi lucru. Rata dobanzii de referinta practicata la depozitele peste noapte de Banca Angliei a ramas neschimbata din luna august 2004, fiind la un nivel de 4,75%.

Presedintele CBI, Digby Jones, este de parere ca acest nivel este prea mare avand in vedere ca expansiunea economica pierde viteza si exista semnale evidente de instabilitate pe piata imobiliara.

"Semnele care sa indice o eventuala apreciere a inflatiei sunt foarte putine. Exista, in schimb, semne de declin pe piata imobiliara, unde increderea este totul. Acum este momentul sa actionam", a precizat Digby.

Incertitudinile cu privire la directia de modificare a ratei dobanzii au crescut in ultimele doua saptamani, dupa aparitia unor zvonuri conform carora doi dintre componentii Comisiei pentru Politica Monetara (MPC) au votat pentru reducerea costului capitalului. Stirea a reprezentat o surpriza avand in vedere ca luna trecuta comisia a hotarat mentinerea nivelului actual al ratei dobanzii cu 8 voturi pentru si unul impotriva, ultimul favorizand o crestere a costului capitalului.

Analistii sunt tot mai ingrijorati de faptul ca investitiile realizate de companii sunt in scadere, de consumatorii care isi amana cumparaturile in timp ce detinatorii de proprietati imobiliare sunt si ei pe pozitii de asteptare. Acestia previzioneaza ca o reducere a ratei dobanzii va deveni realitate spre sfarsitul verii.

stelian.vezentan@zf.ro