Business Internaţional

Banca britanica HSBC se pregateste pentru zile negre

10.11.2008, 19:23 20

HSBC, cea mai mare banca a Europei, a alocat o suma peste asteptari, de 4,3 miliarde de dolari (3,4 mld. euro), pentru acoperirea pierderilor legate de creditele neperformante din Statele Unite si a anuntat ca se asteapta la o deteriorare in continuare a situatiei, conform Bloomberg.

Divizia americana a inregistrat o "scadere considerabila" in urma inmultirii cazurilor de default in randul clientilor individuali si corporate si operatiunilor de writedown (reducere a valorii contabile a activelor) realizate in cadrul diviziei de servicii financiare, a anuntat banca cu sediul in Londra. Reducerile de valoare contabila a titlurilor bazate pe active s-au ridicat la 4,8 miliarde de dolari in trimestrul trei. Profitul net a depasit nivelul atins in trimestrul trei al anului trecut, pe fondul castigurilor contabile de 3,4 miliarde de dolari legate de datorii si vanzarii de banci in Franta.
HSBC a inregistrat pierderi de 38 miliarde de dolari legate de credite neperformante de la inceputul anului 2006 pana in prima jumatate a acestui an. Totusi, presedintele bancii Stephen Green declara luna trecuta ca banca detine suficient capital si nu intentioneaza sa ceara sustinere din partea guvernului britanic.
"Ne asteptam ca cresterea din Asia sa se mentina la un nivel relativ mai ridicat", au declarat oficialii bancii. HSBC obtine peste trei sferturi din profit de pe piete emergente.
Actiunile HSBC au scazut pana la 74,2 lire sterline (91,5 euro) in Londra, valoarea companiei ridicandu-se la aproape 90 miliarde de lire sterline (111 miliarde de euro). Actiunile au pierdut 12% din valoare in acest an.
Banca atrage mai multe fonduri sub forma de depozite decat ofera sub forma de imprumuturi, putand in acest fel evita criza de lichiditati care a obligat Royal Bank of Scotland, HBOS si Lloyds TSB sa vanda actiuni de 37 de miliarde de lire sterline catre guvernul britanic pentru a-si spori capitalul.
Profitul pe primul semestru obtinut de HSBC a scazut cu 20%, pana la 7,7 miliarde de dolari (6 mld. euro), in conditiile in care banca a alocat 10,1 miliarde de dolari pentru acoperirea pierderilor din credite. Banca a devenit cel mai mare creditor subprime dupa ce a achizitionat Household International in schimbul a 15,5 miliarde de dolari in 2003. HSBC a eliminat 1.100 de locuri de munca din cadrul diviziei de global banking and markets.
In iulie, a finalizat vanzarea de sapte divizii bancare regionale din Franta in schimbul a 2,1 miliarde de euro.