Business Internaţional

Banca Centrala a Rusiei ar putea permite aprecierea rublei

09.05.2005, 20:54 22

Pentru a contra presiunile intense inflationiste, oficialii rusi au anuntat ca este posibil sa lase rubla sa se aprecieze mai mult decat s-a prevazut initial, relateaza Financial Times.

Alexei Ulyakayev, prim-vicepresedinte al Bancii Centrale din Rusia (CBR), a declarat ca ratele reale de schimb ale rublei s-ar putea aprecia in acest an cu pana la 9%, mai mult cu un punct procentual fata de cat s-a anuntat pana acum. Este stiut faptul ca CBR intervine in fiecare zi pentru a limita volatilitatea monedei nationale.

Veniturile mari realizate de pe urma cresterii pretului petrolului au alimentat presiunile inflationiste din Rusia. Astfel, obiectivul bancii centrale de a reduce inflatia in acest an pana la 8,5%, dupa ce in 2004 rata anuala a inflatiei a fost de 11,7%, pare deja foarte optimist.

Preturile bunurilor de consum au crescut cu 5,3% in primul trimestru. Frank Gill, analist in domeniul pietelor emergente la firma de consultanta IdeaGlobal, este de parere ca inflatia anuala ar putea atinge pragul de 13%.

"Presiunile inflationiste sunt foarte proeminente in aceasta perioada si, avand in vedere instrumentele limitate de sterilizare, greul va fi dus de ratele de schimb valutar", a adaugat Paul Timmons, economist la Narodny Bank din Moscova.

stelian.vezentan@zf.ro