Business Internaţional

Banca Centrala a SUA pregateste investitorilor o surpriza

27.10.2004, 00:00 13



Rezerva Federala Americana va surprinde piata printr-o majorare a ratei dobanzii la imprumuturile interbancare "overnight" in luna decembrie, sunt de parere economistii de la Goldman Sachs si JP Morgan Chase, citati de Bloomberg.



O crestere a ratei dobanzii la intalnirea Fed din 10 noiembrie este o miscare anticipata de piata, arata un sondaj Bloomberg News, in cadrul caruia au fost intervievati 22 de dealeri de titluri de stat americane. Goldman Sachs si JP Morgan sunt printre cei sase care se asteapta ca banca centrala sa opereze o noua crestere a ratei de dobanda in decembrie.



Responsabilii cu politica monetara din cadrul Fed au majorat rata dobanzii cu cate 0,25 puncte procentuale la fiecare din ultimele trei intalniri, pana la 1,75%, un nivel mai potrivit pentru o economie aflata in recesiune decat pentru una care creste intr-un ritm anual de 4%, au declarat economistii celor sase firme.



In afara de Goldman Sachs si JP Morgan, BNP Paribas Securities Corporation, Barclays Capital, Mizuho Securities USA si RBS Greenwich Capital Markets preconizeaza o rata a dobanzii de 2,25% pana la sfarsitul anului.



Estimarile lor nu sunt sprijinite de evolutia anterioara a politicii monetare americane. In ultimii 20 de ani, banca centrala a SUA a majorat dobanda in decembrie de numai doua ori, in 1986 si in 1988. Din 1984, a operat reduceri ale ratei dobanzii in luna decembrie de sapte ori, cel mai recent in 2001.



Potrivit estimarilor unor economisti, preluate de Bloomberg News, economia americana va inregistra un ritm de crestere de 4,4% pe 2004. Ultima oara cand economia SUA a crescut mai rapid de 4% a fost in 1999, iar in acel an banca centrala a incheiat anul cu o rata a dobanzii de 5,5%.



"Asta ar trebui sa fie destul pentru a determina Fed-ul sa mai opereze o majorare a dobanzilor dupa luna noiembrie", a declarat Stephen Stanley, economist sef la Greenwich. ioana.leaua@zf.ro