Business Internaţional

Banca de investitii CSFB intra in restructurare

08.12.2004, 00:00 22



Grupul Credit Suisse, cea de a doua banca elvetiana, intentioneaza sa asocieze divizia de investment banking, Credit Suisse First Boston (CSFB) cu divizia sa de servicii bancare, operatiune care urmeaza sa fie finalizata in urmatorii doi ani, informeaza Bloomberg. Scopul miscarii este acela de a creste profiturile grupului, care au ramas in urma celor inregistrate de alti jucatori de pe Wall Street.



"CSFB a fost in coada plutonului in ceea ce priveste performanta financiara a ultimilor ani", a declarat Brady Dougan, CEO al CSFB. "Ecartul de performanta ramane semnificativ. Nu am reusit sa ne concentram pe indeplinirea scopului nostru", a adaugat Dougan.



Credit Suisse se pregateste sa disponibilizeze 300 de angajati la divizia CSFB, intr-un efort de a stimula profitul net al bancii de investitii, pana la cel putin 3 miliarde franci elvetieni (1,96 miliarde euro) in 2007. Compania va "consolida" divizia de piete de capital a CSFB si va "unifica" echipele de tranzactionare ale diferitelor active financiare.



De asemenea, corporatia cu sediul la Zurich va incerca sa vanda actiuni apartinand diviziei de asigurari Winterthur, dupa ce nu a reusit sa gaseasca un cumparator.



Dougan, CEO al CSFB si Oswald Gruebel, CEO al grupului elvetian, sunt in proces de reorganizare a diviziei CSFB, datorita costurilor, care le depasesc pe cele ale competitorilor, printre care Goldman Sachs Group si Lehman Brothers Holdings. Gruebel l-a indepartat de la conducere, in luna iulie, pe fostul director executiv al CSFB, John Mack, pentru ca nu a reusit sa majoreze destul de repede venitul firmei new-yorkeze.



Ca parte a planului de restructurare, Marc Granetz si Eric Varvel au fost numiti co-directori ai diviziilor de corporate si investment banking. Brian Finn, director interimar, va supraveghea divizia de capital alternativ.



Bancherii de la CSFB au declarat ca se vor concentra in continuare pe ceea ce banca de investitii a numit "activitatile si clientii care aduc o marja ridicata de profit".



Restructurarea va "pregati drumul pentru cresterea veniturilor si pentru economii considerabile la capitolul costuri", a declarat Credit Suisse. Economiile vor proveni din reducerea personalului "mai putin productiv de front-office" si din "mutarea infrastructurii spre locatii cu costuri mai reduse". Costurile anuale ale CSFN trebuie reduse cu circa 1,7 miliarde franci elvetieni (1,1 miliarde euro) pentru ca divizia sa devina competitiva, sustin analistii.
ioana.leaua@zf.ro