Business Internaţional

Bancherii riscă să returneze primele încasate pe o perioadă de până la 6 ani

Bancherii riscă să returneze primele încasate pe o...

Autor: Luciana Georgescu

16.03.2014, 17:23 729

Bancherii riscă să returneze primele încasate pe o perioadă de până la 6 ani, ca urmare a unui proiect de lege propus de Banca Angliei joi, cu scopul de a preveni asumarea de riscuri excesive, scrie Reuters.

Propunerea legislativă marchează o înăsprire a normelor în vigoare care permit anularea sau reducerea unor părţi din bonusuri care au fost acordate, dar încă neplătite. Noile reglementări privind restituirea primelor va necesita o modificare a contractelor de angajare, pentru ca restituirea să fie prevăzută în mod legal, chiar şi în situaţia în care cei care au beneficiat de prime nu mai lucrează pentru banca respectivă.

Parlamentarii britanici au solicitat această măsură într-un raport privind standardele bancare elaborat, pe fondul nemulţumirii opiniei publice faţă de bancherii care au primit bonusuri foarte mari, deşi unele bănci au fost sprijinite pe perioada crizei 2007-2009 de contribuabili.

“Această politică va transmite un mesaj clar indivizilor cu privire la consecinţele care vor fi suportate dacă stabilitatea firmelor este pusă în pericol sau dacă acţiunile întreprinse de bancheri nu sunt în conformitate cu legile în vigoare”, a declarat Andrew Bailey, guvernatorul adjunct al Băncii Angliei.

Proiectul înaintat de Banca Angliei nu menţionează clar care sunt situaţiile în care bancherii vor fi sancţionaţi.

Asociaţia bancherilor britanici susţine demersul însă avertizează că nu trebuie subestimate dificultăţile care ar putea apărea în încercarea de a recupera sumele de bani care au fost deja plătite traderilor.

Noile reglementări vor viza nu numai personalul direct implicat în abateri, ci şi cei care ar fi avut cunoştinţă de comportamentul necorespunzător, însă nu au luat niciun fel de măsuri.

Perioada consultaţiilor publice va dura 2 luni iar legea ar trebui să intre în vigoare la începutului anului 2015, ceea ce înseamnă că va acoperi primele acordate în acest an.

Penalizările ar putea fi aplicate pe o perioadă de maximum 6 ani, cea mai lungă perioadă posibilă prevăzută de dreptul contractual britanic.

“Restituirea bonusurile poate ajuta la creşterea standardelor. De asemenea, poate asigura că cei responsabili nu vor răsplătiţi pentru eşecurile de care au dat dovadă”, a declarat Andrew Tyrie, preşedintele comisiei parlamentare pentru stabilirea standardelor bancare.

Marea Britanie crede că această măsură va fi un instrument mai eficient de limitare a riscurile excesive spre deosebire de plafonul pentru bonusuri impus de Uniunea Europeană, care va intra în vigoare la începutul anului 2015.

Bonusurilor stabilite de UE sunt limitate la salariul fix, sau la o sumă dublă în cazul în care acţionarii îşi dau acordul şi se va aplica bancherilor care câştigă peste 500.000 de euro.