Business Internaţional

Bancile castiga din reducerea provizioanelor

03.08.2004, 00:00 13



Cea mai puternica banca din Europa, ca valoare bursiera, a anuntat o majorare a profitului sau pe primul semestru cu 55%, ca urmare a masurilor luate pentru reducerea costurilor in activitatile de creditare sI prin reducerea provizioanelor.



Profitul companiei a ajuns la 6,35 mld. $, de la 4,1 mld. $ obtinute in aceeasI perioada a anului trecut, a informat banca printr-o declaratie catre Regulatory News Service. Zece analisti chestionatI de Bloomberg au estimat un profit de 5,26 mld. $ pentru HBSC, condusa de presedintele John Bond.



Achizitia facuta anul trecut de banca, prin preluarea Household International Inc.,i-a dublat veniturile, contribuind la o majorare cu 30% a profitului. De la preluarea Household, HBSC a desfasurat actiuni de reducere a costurilor, beneficiind, de asemenea, sI de pe urma cresterii economice din SUA sI a unei mariri a numarului de locuri de munca.



Preluarea companiei Prospect Heights, filiala din Illinois a Household, "a fost un succes pentru HSBC", afirma Dave Bradbury, care gestioneaza valori de peste 5,5 mld. $, incluzand actiuni HSBC la Canada Life Ltd. din Londra. MultI dintre cei care se indoiau de beneficiile achizitiei "sI-au revizuit acum pozitia", a declarat Bradbury inainte de a se anunta rezultatele de pe primul semestru.



HSBC a reusit sa isI diminueze cheltuielile la Household sI a redus numarul creditelor cu grad mare de risc.



Conform unei anchete initiate de Bloomberg, estimarile medii ale unui grup de analisti sustin ca economia americana va avea o crestere de 4,5% in acest an, cea mai ridicata din 1999. Anul trecut aceasta a fost de 3%. SUA a inregistrat cea mai pregnanta majorare a numarului de locuri de munca din anul 2000 pana in prezent in primul semestru, cu o medie de 211.000 de noi locuri de munca pe luna. Aproximativ 240.000 de noi locuri de munca au mai fost adaugate in luna iulie, a concluzionat ancheta.



Gigantul bancar intentioneaza sa isI extinda activitatile in domeniul creditelor de consum pe pietele emergente din America Latina sI Asia. De asemenea, incearca o prima achizitie in Japonia sI este posibila achizitia unui pachet de actiuni in Takefuji Corp. din Tokyo, cel mai profitabil jucator de pe piata japoneza a creditelor de consum.



In alta ordine de idei, HSBC a afirmat in luna iunie ca va disponibiliza aproape 3.500 de salariatI, dupa ce anul trecut disponibilizase alte 4.000 de locuri de munca, sI isI va relocaliza o parte din activitatI in spatiul asiatic, unde forta de munca este mult mai ieftina.



O alta banca importanta a Europei, BNP Paribas SA, numarul doi in Franta, a anuntat o crestere de 50% a profitului in al doilea trimestru, ca urmare a reducerii provizioanelor, vanzarilor de active si a reducerii impozitelor.



Profitul a ajuns la 1,35 mld. euro de la 902 mil. euro anul trecut, au declarat reprezentantii bancii. A fost astfel depasita estimarea medie facuta de sapte analisti intervievatI de Bloomberg News. Veniturile au sporit cu 2% ajungand la valoarea de 4,74 mld. euro.