Business Internaţional

Bancile occidentale prezente in Europa de Est vor mai suferi pierderi, dar pot sa faca fata problemelor economice

20.12.2009, 23:18 23

Testele de stres realizate in cadrul bancilor straine cuactivitati in Europa de Est indica faptul ca acestea sunt destul derezistente pentru a face fata socurilor de natura financiara, inpofida faptului ca cresterea ratelor somajului si intrarilecompaniilor in incapacitate de plata ameninta sa majorezepierderile creditorilor, au anuntat oficialii Bancii CentraleEuropene, scrie Bloomberg.

"In urma reducerii activitatii economice in regiunea EuropeiCentrale si de Est, calitatea in deteriorare a activelor bancare arputea deveni o vulnerabilitate importanta", arata BCE in raportulsau de stabilitate financiara.

"Cresterea ratei somajului, reducerea veniturilor sidefault-urile din sectorul corporatist vor duce probabil lacresterea in continuare a creditelor restante si la deteriorareaportofoliilor de credite ale bancilor", se mai arata in raportulBCE.

Estul isi va reveni greu

Europa de Est, unde creditori occidentali, cum ar fi Swedbankdin Suedia si Raiffeisen International Bank din Austria, si-austabilit subsidiare in speranta de a profita de ratele ridicate decrestere ale pietelor emergente, s-ar putea confrunta cu un procesmai lent de redresare de pe urma crizei financiare comparativ cumajoritatea regiunilor importante ale lumii, conform FonduluiMonetar International.

"Nivelul datoriei externe ramane ridicat, finantarea externaeste in continuare scumpa si exista riscul ca volatilitatea legatade cursul de schimb sa creasca din nou", se arata in raportulBancii Centrale Europene.

In acelasi timp, fluxurile de capital in regiune "ramanlimitate", iar "spread-urile de rate ale dobanzii s-ar puteamentine mai ridicate decat inainte de criza pentru o anumitaperioada", conform raportului BCE.

Banca estimeaza ca "vulnerabilitatile din tarile central siest-europene s-au redus din luna iunie". Totusi, BCE avertizeaza ca"mai multe" economii din cadrul regiunii se confrunta cu"vulnerabilitati" legate de creditarea in moneda straina. "Situatiaeconomica si financiara din tarile respective ramane fragila."

In urma deprecierii cu 19% a zlotului polonez in raport cumoneda unica europeana din cea de-a doua jumatate a anului trecut,a reducerii cu 11% a valorii forintului ungar in aceeasi perioadasi a declinului cu 9,5% a leului, debitorii intampina problememajore in plata datoriilor. Letonia, Lituania, Estonia si Bulgariaau regimuri valutare fixe, legate de euro, iar mentinerea acestoras-a dovedit costisitoare, in conditiile in care guvernele isi reducbugetele pentru a se conforma reglementarilor UE cu privire labugete.

Creditele in valuta sunt cea mai mareproblema

Creditele in moneda straina contractate de companii sigospodarii, incluzand creditele ipotecare, reprezinta aproximativ48% din Produsul Intern Brut in Ungaria si 28% in Polonia, conformunui raport al Bank of America Merrill Lynch.

"In tarile cu un volum ridicat de credite in valuta cu restante,o noua depreciere a acestor monede ar putea genera o deterioraresemnificativa in continuare a calitatii activelor bancare", searata in raportul BCE.

Testele de stres realizate de autoritatile locale ale tarilordin regiunea Europei Centrale si de Est "indica rezistenta bancilorsub scenarii macroeconomice severe, dar plauzibile", conformraportului Bancii Centrale Europene.

Testele de stres realizate in Bulgaria si Cehia indica faptul cabancile tarilor respective isi vor mentine ratele de adecvare acapitalului "cu mult peste" nivelul minim reglementat, se arata inraportul BCE. In Romania si Ungaria, ratele de adecvare acapitalului se vor mentine peste minimul cerut, in timp ceSlovacia, Lituania si Letonia au dat dovada de o rezistenta sporitade a absorbi pierderile, arata BCE. Bancile din Estonia vorrespecta cerintele, in timp ce in Polonia necesitatile derecapitalizare raman "relativ reduse" chiar si in cazul unui"scenariu advers", se arata in raportul BCE.

Raiffeisen: Creditele neperformante din Est nu ne vorafecta profitabilitatea

Creditorul austriac Raiffeisen International considera ca varamane profitabil in ciuda temerilor reinnoite privitoare lacreditele neperformante inregistrate de bancile austriece inregiunea Europei Centrale si de Est, scrie The Wall Street Journal.Raiffeisen International, al doilea mare creditor din Europa deEst, a dovedit pe timp de criza ca modelul sau de businessconcentrat pe regiunea estica este "sustenabil si profitabil", adeclarat directorul executiv al bancii, Herbert Stepic. "Analistiianticipeaza o crestere la nivel macroeconomic pentru regiuneaEuropei de Est si majoritatea bancilor austriece, ca Raiffeisen, audovedit intr-un mediu dificil ca modelul lor de business estesustenabil si profitabil", a declarat Stepic.