Business Internaţional

Bancile renunta la comisioane pentru a fi competitive

17.08.2004, 00:00 19



Morgan Stanley, Goldman Sachs Group si alte peste 50 de banci care au concurat pentru intermedierea de oferte publice initiale europene ce au totalizat 25 de miliarde de euro, au redus comisioanele practicate pana la cel mai mic nivel dupa 1998, informeaza Bloomberg.



Taxele pentru vanzarile de actiuni, incluzand aici si oferta publica initiala a Deutsche Postbank in valoare de 1,6 de miliarde de euro si vanzarea de 3,6 miliarde de euro a actiunilor Belgacom, au scazut pana la o medie de 2,3% de la cei 2,7% din anul trecut si de la cei 3,1% din 2000. Aceste taxe se situeaza acum la jumatatea celor practicate de banci in Statele Unite.



"O spirala vicioasa a inceput", a spus Jay Ritter, profesor de finante la Universitatea din Florida. "Au realizat ca trebuie sa fie competitivi prin comisioane pentru a castiga".



Bancile au colectat aproximativ 3,1 miliarde de dolari din comisioane aplicate vanzarilor initiale de actiuni ce au insumat 73,6 miliarde de euro, conform datelor compilate de Bloomberg. Ritmul de lansare o ofertelor initiale de actiuni a fost cel mai alert din ultimii patru ani, pe masura ce companii precum Google sau Virgin Mobile Holdings, ce apartine miliardarului Richard Branson, au hotarat sa isi vanda din titluri. Dow jones Stoxx 600, indicele european de referinta, a castigat 34% in anul financiar ce s-a incheiat la 31 martie, revigorand cererea investitorilor pentru actiuni noi.



Bancile de investitii se lupta pentru intermedierea ofertelor initiale de actiuni deoarece aceasta reprezinta una dintre cele mai profitabile segmente de activitate, care uneori ofera randamente de 10 ori mai mari decat gestionarea altor actiuni corporative.



Aceasta activitate a generat peste 35% din incasarile americanilor de la Morgan Stanley in al doilea trimestru si peste 20% din cele ale Goldman Sachs.



Bancile au castigat cel putin 582 de milioane de dolari din intermedierea de vanzari initiale de actiuni in valoare de 25 de miliarde de dolari numai in Europa.



"Comisioanele reprezinta cheia", afirma Georg Stormer, vice presedintele departamentului de fuziuni si achizitii la Norsk Hydro, a doua companie norvegiana ca si capitalizare bursiera. Compania a platit cel mai mic comision pentru o emisiune primara de actiuni de pe piata europeana a acestui an pentru vindere titlurilor diviziei Yara International in luna martie. Stormer este de parere ca cele 15 banci care s-au luptat pentru a intermedia aceasta emisiune "au fost probabil prea multe". andrei.frunza@zf.ro