Business Internaţional

Banii de la FMI ajung in Ucraina abia la vara

03.03.2010, 23:06 17

Fondul Monetar International este posibil sa nu reia acordul cuUcraina pana in a doua jumatate a acestui an, de aceea Kievul se vavedea nevoit sa gaseasca alta sursa pentru miliardele de dolari decare are nevoie, potrivit unui oficial de top, scrie Kiev Post.

Oleksander Savchenko, ministrul de finante adjunct, a spus caUcraina are putine surse de unde sa poata obtine 3 pana la 5 mld.dolari, bani necesari in fiecare trimestru pentru a acopericheltuielile de la buget.

Republica ex-sovietica a fost insa puternic afectata de crizamondiala, economia statului contractandu-se cu 15% anul trecut.Guvernul a primit sustinerea FMI, care in noiembrie 2008 i-a oferitun credit in valoare de 16,4 mld. dolari pentru a evita intrarea inincapacitate de plata.

Fondul a suspendat insa plata transelor in noiembrie din cauzatulburarilor de pe scena politica si de asemenea din cauzaincalcarii promisiunilor de catre autoritatile de la Kiev.

"Pana FMI revine - cred ca Ucraina va incepe sa primeasca dinnou transe de la Fond in trimestrul trei - avem nevoie pertrimestru de minimum 3 mld. dolari si maxim 5 mld. dolari pentru ane acoperi cheltuielile", a spus Savchenko.