Business Internaţional

Banii irakieni - motiv de disputa

29.06.2004, 00:00 13



Finantele irakiene si modul in care au fost gestionati banii de catre Autoritatea Provizorie a Coalitiei au devenit motiv de disputa intre occidentali. Neconcordantele vizeaza in principal cele 20 de miliarde $ generati de economia irakiana (in special datorita industriei petrolului) de la sfarsitul razboiului, anunta BBC.



Autoritatea Provizorie a Coalitiei a primit de la Natiunile Unite responsabilitatea de a se ocupa de finantele tarii. ONU a declarat cu fiecare ocazie ca banii din fondul de dezvoltare vor fi utilizati numai in interesul Irakului. S-a inteles astfel ca toate incasarile vor urma drumul unui fond central.





Criticile



Insa in prezent, comisia este criticata atat de organizatia de caritate Christian Aid, dar si de liberal-democratii britanici. Acuza principala este lipsa unui proces de audit pentru modul in care aceste fonduri au fost utilizate pana in aprilie 2004, adica cu 2 luni inainte de termenul de cedare a puterii catre autoritatile irakiene.



Christian Aid a catalogat informatiile referitoare la alocarea banilor drept "teribil de inadecvate". "Este imposibil sa verificam modul in care autoritatea provizorie ce conduce tara a gestionat banii irakienilor", a declarat Helen Collinson de la Christian Aid.



In data de 29 mai, autoritatea provizorie a dezvaluit ca 19,4 miliarde $ au fost cheltuiti, printre altele, in programe de achizitionare de grau, de modernizare a infrastructurii electrice si petroliere, de cumparare de echipament militar pentru trupele irakiene.



Coalitia sustine ca 10 miliarde $ din suma totala provin din incasarile din industria petrolului. Liberal-democratii afirma insa ca exista un deficit de 3,7 miliarde intre fondurile provenite din petrol si banii varsati in fondul de dezvoltare. Desi exista obligativitatea ca toate veniturile sa fie destinate acestui fond, discrepante majore au fost constatate. "Aceste diferente trebuie atent investigate", concluzioneaza Sir Menzies Campbell, purtatorul de cuvant al liberal-democratilor.





Transferul de putere



"Fara a avea o evidenta contabila completa din partea comisiei si a administratiei de tranzitie irakiene, intrebarile vizeaza incasarile reale si proportia ce a fost alocata fondului de dezvoltare", continua Campbell.



Studiul efectuat de liberal-democrati asupra fondurilor irakiene va fi publicat simultan cu cel al organizatiei Christian Aid in cursul zilei de maine. Ambele investigatii cer autoritatilor detalii suplimentare asupra banilor incasati si cheltuiti si apeleaza la interventia guvernului britanic.