Business Internaţional

BCE ar putea mentine dobanda la 3,5% in 2007

08.09.2006, 20:25 7

Oficialii Bancii Centrale Europene (BCE) dau de inteles investitorilor ca vor continua politica de crestere a ratei dobanzii de referinta, insa analistii nu par sa impartaseasca aceasta opinie, relateaza Bloomberg.
Presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, si Axel Weber, membru al consiliului de conducere, au sugerat faptul ca BCE va continua lupta impotriva inflatiei, prin cresterea ratelor dobanzii si in 2007. Pe piata, investitorii se comporta ca si cum banca va renunta la aceasta politica in 2007, pe fondul inrautatirii conditiilor economice.
Piata la termen arata ca investitorii se asteapta ca reprezentantii BCE sa ridice rata dobanzii de referinta inca de doua ori pana in decembrie, pentru ca apoi sa o mentina la nivelul de 3,5% pe parcursul anului viitor.
"Daca te uiti la modul de gandire al reprezentantilor BCE, cu siguranta sunt in dezacord cu asteptarile pietei", spune Jacques Cailloux, sef economist la Royal Bank of Scotland Group din Londra.
Trichet a pledat pentru mentinerea unei atentii sporite in ceea ce priveste inflatia, dupa ce BCE a modificat in sens pozitiv estimarile privind cresterea economica in zona euro si inflatia pentru acest an si anul viitor.
Oficialii Bancii Centrale Europene, care au ca obiectiv mentinerea inflatiei sub nivelul de 2%, acum previzioneaza o inflatie de 2,4% pentru anul curent si anul 2007, depasind tinta de inflatie pentru al optulea an consecutiv.
Presedintele BCE a folosit inca o data exprimarea pe care a folosit-o la precedentele majorari ale ratei dobanzii de referinta pana la 3%, pentru a semnala continuarea acestei politici. Investitorii au luat in considerare comentariile lui si se asteapta la majorarea dobanzii de referinta cu un sfert de procent in octombrie.
"Economia zonei euro creste intr-un ritm destul de sustinut pentru a suporta o continuare a politicii de crestere a dobanzii de referinta", spune David Owen, economist la Dresdner Kleinwort din Londra. "Comentariile oficialilor si datele statistice evidentiaza acest lucru", a continuat el.
Exista un risc ca incetinirea ritmului de crestere a economiei americane sa traga dupa sine o incetinirea a cresterii economiei europene, este de parere Michael Dicks, economist-sef la Lehman Brothers din Londra.
Cea mai mare economie a lumii a crescut in al doilea trimestru la o rata injumatatita fata de precedentele trei luni, fapt ce a permis economiei europene sa o depaseasca pentru prima data din 2001.