Business Internaţional

BCE: inflatia este mai importanta decat aprecierea euro; rata dobanzii ramane la 2%

03.12.2004, 00:00 12



Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene, a indicat ca BCE se va concentra in continuare mai mult pe stabilitatea preturilor, si mai putin pe aprecierea euro, scrie Wall Street Journal Europe.



Potrivit lui Trichet, stabilitatea preturilor in zona euro este amenintata de "un numar de riscuri inflationiste", semnaland ca Banca Centrala Europeana se va preocupa mai putin de cresterea economica lenta si de avansul euro si mai mult de inflatie, in stabilirea politicii privind rata dobanzii. Cu toate acestea, BCE a anuntat ieri mentinerea ratei dobanzii de interventie la nivelul de 2%, miscare anticipata, de altfel, de piata.



Presedintele BCE a amintit de presiunile inflationiste exercitate de pretul ridicat al petrolului, de incertitudinile legate de o viitoare majorare a impozitelor indirecte, precum si de posibile efecte secundare ale negocierilor salariale.



Trichet a reluat afirmatia ca aprecierea euro este "nedorita", insa nu a oferit nici un indiciu ca banca ar pregati o interventie pe piata.



Miercuri, Financial Times a preluat o declaratie a unui oficial japonez din Ministerul de Finante, potrivit caruia Japonia si autoritatile europene ar fi discutat o posibila interventie valutara comuna, in cazul in care yen-ul si euro continua sa avanseze fata de dolar. Ieri insa, ministrul japonez de finante, Sadakazu Tanigaki, citat de Bloomberg, a declarat ca Japonia si Europa nu sunt inca pregatite pentru o actiune comuna, in vederea franarii aprecierii monedelor nationale.



Japonia nu a vandut yeni pentru a echilibra cursul de schimb din luna martie 2004, in timp ce Banca Centrala Europeana nu a apelat niciodata la vanzarea de euro in acest scop, de la introducerea monedei unice, in 1999.





Decizia BCE nu a mirat pe nimeni



Mentinerea principalei rate de refinantare a BCE la nivelul de 2% nu a fost o surpriza pentru investitori, pe fondul cresterii economice lente si a somajului ridicat- in Germania de exemplu, rata somajului a atins in luna noiembrie cel mai ridicat nivel din decembrie 1998. Un euro puternic a fost un alt argument impotriva unei majorari a dobanzii, care ar fi dus, probabil, cresterea monedei unice si mai departe.



Potrivit datelor recente, inflatia anuala a scazut in noiembrie la 2,2%, de la 2,4% in luna octombrie, datorita unei diminuari a presiunii exercitate de cresterea pretului petrolului si avansului inregistrat de moneda unica.



Multi analisti considera ca urmatoarea miscare a BCE va fi in sensul reducerii ratei dobanzii de interventie, datorita amenintarii pe care o prezinta aprecierea euro la adresa refacerii economiei europene- bazata in principal pe exporturi- in ciuda declaratiilor facute de presedintele BCE. Altii, printre care si Julien Seetharamdoo, economist la Capital Economics, nu intrevad o modificare a dobanzii europene nici in 2005. "Avand in vedere semnele potrivit carora redresarea zonei euro pierde din avant, iar aprecierea euro are si ea un impact negativ, ne asteptam ca rata dobanzii sa ramana nemodificata in 2005", a declarat Seetharamdoo.



Franta si Germania au raportat in ultima luna o crestere a produsului intern brut de 0,1% pe al treilea trimestru, iar in zona euro, ritmul de crestere a fost de 0,3%. Indicii de incredere ai mediului de afaceri au inregistrat de asemenea o deteriorare, mai ales in Germania.



Cresterea productiei in zona euro a fost nesemnificativa in luna noiembrie, inregistrandu-se cel mai anemic ritm in trei ani, negativ chiar in Germania si in Italia. ioana.leaua@zf.ro