Business Internaţional

BCE majoreaza dobanda la euro la 4%

07.06.2007, 18:30 10

Banca Centrala Europeana a majorat dobanda de referinta cu 0,25%, pana la 4%, cel mai ridicat nivel din ultimii sase ani. Analistii sunt de parere ca banca cu sediul in Frankfurt va mai majora cel putin o data dobanda pe parcursul acestui an, pe fondul amplificarii presiunilor infaltioniste, scrie Bloomberg.
Aceasta este cea de-a opta majorare de la sfarsitul lui 2005 incoace.
"Oficialii BCE au subestimat dinamica avansului economic al zonei euro", spune Thorsten Polleit, economist in cadrul Barclays Capital. "Vor lasa usa deschisa pentru o noua majorare subliniind o crestere a riscurilor inflationiste", a completat el.
Oficialii BCE se tem ca firmele se vor folosi de cresterea record a economiei europene ca pretext pentru majorarea preturilor, iar muncitorii pentru a cere salarii mai mari.
"Cresterea economica va ramane una robusta si inflatia va continua sa creasca", este de parere Stephane Deo, economist al bancii UBS. "Vor continua sa majoreze dobanda. Problema este cum vor explica majorarile. Nu cred ca vor mai putea spune ca politica monetara este una de acomodare", a adaugat Deo.
Oficialii BCE au descris majorarile anterioare ca facand parte din procesul de inlaturare a "acomodarii" monetare, ducand rata dobanzii la un nivel care nu mai stimuleaza cresterea economica. Economistii sunt de parere ca procesul s-a incheiat o data cu aceasta majorare, iar oficialii BCE vor fi nevoiti sa foloseasca alt limbaj pentru a lasa sa inteleaga ca vor majora dobanda la un nivel care va limita cresterea economica.
Economistii bancii ABN Amro cred ca dobanda va ajunge in Europa la un maxim de 5%, peste valoarea de 4,5% anticipata anterior. "Cu o economie care se bucura de cea mai mare crestere din ultimii ani si cu un avans rapid al numarului de credite, riscurile inflationiste sunt tot mai mari", sunt de parere cei de la ABN Amro.
Dobanzile au atins nivelul de 4,75% in octombrie 2000, dar atunci puterea monedei euro pe pietele valutare mondiale era mult mai mica.
Nicholas Garganas, membru in conducerea BCE, a spus la sfarsitul lunii mai ca previziunile investitorilor cu privire la majorarea pana la 4% a dobanzii au fost corecte si ca dobanda nu a atins inca nivelul maxim necesar in actualele conditii economice.
Datele economice aferente lunii trecute intaresc necesitatea majorarii dobanzii. Economia europeana a avansat in primul trimestru cu un ritm de trei ori mai mare decat cel inregistrat in Statele Unite. Increderea consumatorilor si a oamenilor de afaceri europeni a atins luna trecuta cel mai ridicat nivel de dupa 2001, iar somajul a scazut la un nivel minim record in aprilie.
Economia zonei euro va creste cu 2,5% anul acesta, conform previziunilor Fondului Monetar International. Anul trecut economia zonei euro a avansat cu 2,7%, cel mai rapid ritm din ultimii ani.
"Elementele esentiale care sustin cresterea economica nu au disparut inca", indica oficialii FMI, care sfatuiesc BCE sa majoreze dobanda pentru a limita cresterea preturilor.
BCE se asteapta ca inflatia sa ajunga la 1,8% anul acesta, plasandu-se sub pragul de 2% al bancii pentru prima data dupa 1999, dar va accelera pana la aproximativ 8% in 2008.
Temerile BCE cu privire la inflatie sunt sustinute si de ritmul rapid de crestere a masei monetare, indicator folosit de banca pentru a previziona evolutia inflatiei. Economia zonei euro da insa semne de racire.
Productia a crescut in mai cu cel mai scazut ritm din ultimul an, iar vanzarile de retail au scazut pentru prima data in ultimele trei luni.

Banca Angliei ar putea mentine dobanda la 5,5%

Banca Angliei ar putea decide mentinerea dobanzii de referinta la nivelul de 5,5% in sedinta de astazi.

Consiliul de conducere al bancii a decis in luna mai majorarea cu 0,25% a dobanzii, pana la cel mai ridicat nivel din ultimii sase ani.

Analistii se asteapta ca dobanda la lira sterlina sa fie majorata din nou la urmatoarea intalnire a conducerii bancii, ce va avea loc in luna august.

Inflatia a scazut la 2,8%, de la maximul atins la inceputul anului, de 3,1%.