Business Internaţional

BCE nu are nici un motiv sa ridice dobanda

10.02.2005, 00:00 9



Banca Centrala Europeana nu are nici un motiv sa ridice rata dobanzii de referinta, a declarat Klaus Liebscher, membru al consiliului BCE si sef al Bancii Nationale a Austriei, citat de Bloomberg. Potrivit lui, o piata slaba a fortei de munca permite mentinerea sub control a inflatiei, contracarand efectul cresterii preturilor pe piata imobiliara si al nivelului creditelor.



"In prezent, nu se manifesta nici o presiune inflationista reala in zona euro", a declarat Liebscher. Piata muncii nu "ofera nici un indiciu cu privire la accelerarea inflatiei, chiar pe fondul unei cresteri economice robuste", a mai explicat el.



Responsabilii cu politica monetara a BCE nu au considerat oportuna modificarea ratei dobanzii de referinta pentru zona euro, care a ramas la nivelul de 2% din iunie 2003. In acelasi timp, rata somajului s-a mentinut la un nivel apropiat de un maxim in cinci ani (8,9% in luna decembrie), limitand ritmul cresterii economice.



Obiectivul BCE, de a mentine ritmul anual de crestere a preturilor sub 2%, este amenintat in prezent accelerarea cresterii masei monetare si de majorari ale preturilor pe piata imobiliara care depasesc de peste patru ori rata inflatiei.



Rata de crestere a masei monetare, cu ajutorul careia BCE estimeaza evolutia inflatiei, a ajuns in luna decembrie a anului trecut la 6,4%, un maxim in 11 luni. Pretul imobilelor in zona euro a avansat de asemenea, pe al treilea trimestru din 2004, in cel mai rapid ritm din 1990, cu 8,7% mai mare fata de aceeasi perioada a anului precedent, potrivit estimarilor Barclays Capital, Londra.



"Trebuie sa fim vigilenti, insa in acest moment, in ciuda cresterii puternice a agregatului monetar M3, nu exista o presiune inflationista reala", a apreciat Liebscher. Cresterea masei monetare nu va alimenta inflatia atata timp cat nu conduce la majorarea cererii din partea consumatorilor, ceea ce potrivit lui Liebscher, "nu se intampla in acest moment". "De aceea, in prezent nu exista necesitatea modificarii nivelului ratelor de dobanda", a mai spus seful Bancii Nationale a Austriei.



Inflatia din zona euro a incetinit in luna ianuarie fata de ultima luna a anului precedent, pana la 2,1%, de la 2,4%.



Pentru anul in cirs, BCE prognozeaza o rata a inflatiei de circa 2%.