Business Internaţional

BCE va majora dobânda la euro la 1,5%

Foto Shutterstock

BCE va majora dobânda la euro la 1,5%

Autor: Bogdan Cojocaru

01.07.2011, 00:05 563

Banca Centrală Europeană (BCE) a indicat că va majora din nouratele dobânzilor săptămâna viitoare, în condiţiile în careinflaţia s-a stabilizat în luna iunie cu mult peste ţintainstituţiei, scrie agenţia de presă Thomson Reuters.

Preţurile de consum din cele 17 state din zona euro au crescutcu o rată anuală de 2,7% în iunie, la fel ca în mai, potrivitestimării Eurostat.

BCE intenţionează să aducă inflaţia la puţin sub 2%. Instituţiaa majorat în aprilie rata de referinţă a dobânzii pentru prima datăîn ultimii doi ani, cu 0,25%, la 1,25%, pentru a limita creştereapreţurilor. Analiştii se aşteaptă ca BCE să majoreze dobânda cuîncă 0,25%.

"Este de o importanţă covârşitoare ca accelerarea inflaţiei sănu creeze presiuni inflaţioniste cu acţiune largă. Actuala politicămonetară este una acomodativă, iar BCE este foarte vigilentă", aspus preşedintele BCE Jean-Claude Trichet. Termenul de "foartevigilent" a fost folosit de mai multe ori pentru a semnalacreşterea dobânzilor la următoarea întâlnire a oficialilor BCE.Consiliul guvernator al instituţiei se va reuni joia viitoare.

Ca reacţie la afirmaţiile lui Trichet, euro s-a apreciat înraport cu dolarul la 1,4467 dolari, maximul ultimelor treisăptămâni. Pieţele au speculat că BCE va amâna majorarea dobânziipentru a uşura povara Greciei, Irlandei şi Portugaliei, state careau apelat la finanţare de la creditorii internaţionali pentru aface faţă crizei datoriilor.