Business Internaţional

Bill Gates: Batranul dolar se scufunda

31.01.2005, 00:00 15



Bill Gates, omul a carui avere de 46,6 miliarde dolari (35,7 miliarde euro) il situeaza pe primul loc in topul bogatilor din lume, mizeaza pe deprecierea dolarului american, relateaza Bloomberg.



"Eu am o pozitie short pe dolar", a declarat Gates, presedintele Microsoft, intr-un interviu acordat la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elvetia. "Batranul dolar se scufunda", a mai spus Gates.



Ingrijorarea sefului Microsoft ca deficitul bugetar si comercial tot mai mare inregistrat de SUA submineaza puterea monedei americane a fost exprimata si de alti oficiali prezenti la Davos, printre care presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet- care a precizat ca deprecierea dolarului este "contraproductiva" pentru dezvoltarea economica a zonei euro- si cancelarul german Gerhard Schroeder.



Deficitul comercial al SUA a atins anul trecut nivelul record de 609,3 miliarde dolari (467 miliarde euro), iar datoria totala a guvernului american a crescut cu 8,7% in ultimele 12 luni, pana la 7.620 miliarde dolari (5.840 miliarde euro).



"Este cam inspaimantator", a afirmat Gates. "Nu putem sti ce se va intampla, avand in vedere ca valuta de rezerva a lumii a acumulat o datorie atat de mare", a adaugat el.



George Soros, investitorul miliardar, este de parere ca amplificarea record a deficitului american poate fi pusa, in parte, pe seama actiunilor presedintelui Fed, Alan Greenspan. Potrivit lui, Greenspan a pierdut din credibilitate datorita diminuarii ratei dobanzii de referinta pana la un minim in 40 de ani si a sustinerii unor reduceri de taxe- masuri menite sa sprijine realegerea lui George W. Bush in functia de presedinte al SUA- care au dus la exacerbarea deficitului bugetar.



Dolarul a incheiat saptamana pe pietele internationale la 1,3038 unitati pentru un euro.