Business Internaţional

BMW prinde viteza in fata rivalilor

05.08.2004, 00:00 14



Bayerische Motoren Werke (BMW), al doilea producator mondial de masini de lux, a inregistrat o cresetre in termenii profitului de 18%. Cifrele confirma previziunile oficialilor companiei, care anticipau pentru acest an castiguri record, informeaza Blomberg.



Profitul net al producatorului bevarez a fost de 671 milioane de euro, sau 99 centi/actiune. Cifrele au depasit media estimarilor analistilor anterior intervievati de Bloomberg. Vanzarile au crescut cu 16%, de la 10,2 milioane de euro la 11,9 miliarde de euro.



Helmut Panke, directorul executiv al companiei, a declarat ca rezultatele pe care BMW le asteapta de la 2004 se datoreaza introducerii pe piata a 10 noi modele printre care varianta decapotabila a Mini-Cooperului si noua serie 1. Compania a castigat din cota de piata a Mercedes, ale carui actiuni au scazut cu 4 procente in prima jumatate a anului.



"Sunt rezultate bune la toate nivelele", a afirmat Joerg Schaefer, manager al fondului de investitii AMB General, care gestioneaza un portofoliu de 6,3 miliarde de dolari. "Speram ca BMW va mentine acest ritm sanatos de crestere".



Pentru 2004, BMW asteapta o crestere pe segmentul vanzarilor de vehicule de 9% catre un nivel record, iar Panke s-a declarat "foarte optimist" in privinta cererii din al doilea semestru.



Divizia de autovehicule, principala afacere a companiei, a generat o crestere a profitului brut aferent lunilor aprilie, mai si iunie de 26 %, adica 971 milioane de euro. Livrarile de vehicule au insumat 321.010 unitati, cu 13% mai mult decat in primele trei luni ale anului, iar productia a avansat cu 20%.



Incasarile diviziei de autovehicule au crescut cu 19 procente in al doilea trimestru pana la 11,5 miliarde de euro, si cu 12 procente pe primele sase luni, pana la 21,3 miliarde de euro.



Vanzarile noului model din seria 5 au crescut cu aproape 50% - 60.434 unitati. Modelul X3, recent lansat pe piata, s-a vandut in 22.143 de exemplare.



"Ramanem, increzatori ca vom inrtegistra in continuare vanzari record pentru toate marcile pe care le detinem si ca veniturile si profitul companiei referitoare la finalul anului va semnala un nou record", a declarat Panke.





Concurenta



Pentru BMW, concurenta pare sa fie tot mai puternica, deoarece Mercedes, cel mai mare producator mondial de pe piata masinilor de lux, a anuntat introducerea unor noi versiuni ale modelelor din clasele M si S.



DaimlerChrysler, compania-mama a Mercedes, a ajuns la o intelegere cu angajatii sai din sudul Germaniei, care au fost de acord cu limitarea cresterii salariale si cu un program de lucru mai lung pentru a-si garanta slujbele pana in anul 2012. Mercedes va realiza astfel po reducere a costurilor de 500 milioane de euro, fapt ce va imbunatati rezultatele financiare ale companiei.
andrei.frunza@zf.ro