Business Internaţional

BNP Paribas are profit de 1,68 mld. euro in trimestrul trei

17.11.2006, 17:17 13

BNP Paribas, cea mai mare banca a Frantei din punct de vedere al valorii de piata, a raportat o crestere de 25% a profitului net inregistrat in trimestrul trei, in contextul in care banca a achizitionat Banca Nazionale del Lavoro (BNL) din Italia si a inregistrat castiguri in crestere din administrarea de active, relateaza Bloomberg.
Profitul net a crescut pana la 1,68 miliarde de euro de la 1,34 miliarde de euro, valoarea inregistrata in perioada similara a anului trecut.
Profitul a depasit valoarea medie a estimarilor lansate de 15 analisti intervievati de Bloomberg, de 1,64 miliarde de euro. Veniturile au avansat cu 25%, pana la 6,83 miliarde de euro.
"A fost un alt trimestru bun pentru BNP Paribas. Achizitia BNL da roade, iar divizia de asset management a inregistrat rezultate pozitive", a comentat Jer?me Forneris, din cadrul Banque Maurel din Marseilles.
La inceputul acestui an, BNP Paribas, condusa de directorul executiv Baudoin Prot, a achizitionat banca italiana BNL in schimbul a 9 miliarde de euro pentru a avea acces la 810 filiale si 3 milioane de clienti persoane fizice pe cea mai profitabila piata de consumer banking din Europa. Compania intentioneaza sa deschida 100 de noi filiale in Italia, o piata pe care marjele vor ramane probabil "mai ridicate" decat in Franta, a declarat Prot.
BNL a contribuit cu 197 de milioane de euro la profitul brut al BNP Paribas in trimestrul trei.
Excluzand BNL, castigurile diviziei internationale de operatiuni cu clienti persoane fizice si de servicii financiare, care include divizia americana, au crescut cu 0,3%. Profitul din operatiunile bancare franceze cu persoane fizice a fost cu 9,7% mai mare, in timp ce castigurile diviziei de administrare de active au crescut cu 27%.
Castigurile din operatiunile bancare cu companii si de investitii au crescut cu 12%, pana la 852 de milioane de euro.
BNP Paribas declara la inceputul acestui an ca preluarea BNL va genera reduceri de costuri si venituri suplimentare de 400 de milioane de euro in 2009.
Prot a anuntat ca va oferi investitorilor noi estimari cu privire la suma ce va fi obtinuta din preluarea bancii italiene cand va prezenta noul plan de business al BNL, pe 1 decembrie in Roma. BNP a anuntat ca a inregistrat costuri de restructurare legate de achizitia bancii italiene in valoare de 9 milioane de euro in trimestrul trei.
Profitul brut al diviziei de administrare de active a atins 361 de milioane de euro, in timp ce veniturile au crescut cu 22%, pana la 1,06 miliarde de euro.
Costurile totale au crescut cu 27%, pana la 4,26 miliarde de euro, BNP Paribas facand noi angajari si deschizand noi filiale. BNP Paribas a facut 7.600 de angajari pana acum in acest an pe plan global.
In trimestrul trei, banca a deschis 83 de noi filiale pe piete emergente cum ar fi Ucraina si Turcia, a anuntat Prot. Provizioanele legate de credite neperformante s-au dublat pana la 264 de milioane de euro in trimestrul trei.
Profitul brut operational al companiei a avansat cu 23%, pana la 2,57 miliarde de euro, a declarat BNP Paribas.
Castigul pe actiune a crescut pana la 21,1% in primele noua luni ale anului, de la 20,6% cu un an in urma. Este "un nou set de rezultate foarte solide" intr-un context "mai putin favorabil decat in prima jumatate a anului", a comentat Prot.
Castigurile diviziei internationale de retail banking si servicii financiare, care include Cetelem, au atins un nivel de 615 milioane de euro.
BNP Paribas a cheltuit peste 8,5 miliarde de dolari din 1999 pe achizitia de banci americane, cum ar fi Commercial Federal si Community First Bankshares.
BNP Paribas a anuntat ca va face o pauza in ceea ce priveste achizitiile din State in urmatoarele luni pe fondul incetinirii ritmului de crestere economica.


BNP Paribas in T3
Profitul net a crescut cu 25%, pana la 1,68 miliarde de euro, de la 1,34 miliarde de euro in perioada similara a anului trecut, depasind asteptarile analistilor
Cresterea a fost inregistrata in urma achizitiei bancii italiene Banca Nazionale del Lavoro si pe fondul cresterii castigurilor din administrarea de active
Veniturile au fost cu 25% mai mari, pana la 6,83 miliarde de euro
Castigurile diviziei internationale de retail banking si servicii financiare au avansat cu 0,3%
Costurile totale au crescut cu 27%, pana la 4,26 miliarde de euro, banca sporindu-si personalul si deschizand noi filiale