Business Internaţional

Boeing estimeaza ca va depasi vanzarile Airbus, in 2-3 ani

10.06.2004, 00:00 11



Producatorul american de avioane Boeing Co. estimeaza ca va depasi, peste doi-trei ani, vanzarile de aeronave comerciale ale competitorului sau european Airbus, a afirmat un oficial al companiei.



Vanzarile Airbus au depasit, anul trecut, pentru prima data, nivelul inregistrat de Boeing.



Airbus a vandut 305 avioane comerciale si a obtinut un numar de 284 noi comenzi, fata de Boeing, care a consemnat vanzari de 281 de aparate si a primit comenzi pentru alte 240.



"Ne asteptam, datorita noului model 7E7 si soliditatii evolutiei modelului 777, ca, intre doi si trei ani, sa ajungem din nou pe prima pozitie", a afimat Randolph Baseler, vice-presedinte de marketing la Boeing Commercial Airplanes.



El a adaugat ca Boeing preconizeaza vanzari de 285 de avioane anul acesta, volum care ar putea avansa la 300 de unitati in 2005 si va inregistra o noua crestere in 2006.



Compania americana a lansat, in luna aprilie, un nou avion comercial cu reactie, primul in mai mult de 10 ani, vizand sa recupereze o parte din piata cucerita de Airbus.



Modelul 7E7, de dimensiuni medii si cu un consum de combustibil redus, va avea, din 2008, o varianta imbunatatita, numita Dreamliner, care consuma cu 20% mai putin carburant.



De asemenea, Boeing a anuntat, in aprilie, ca a primit prima comanda pentru modelul 7E7, in cadrul unui contract pentru 50 de avioane, in valoare de 6 miliarde de dolari, cu operatorul japonez All Nippon Airways. Saptamana trecuta, Air New Zealand a lansat o comanda pentru doua avioane 7E7.



Baseler a declarat ca se asteapta la o crestere a cererii pentru zboruri regulate si la sporirea frecventei acestora, ceea ce va reduce necesitatea maririi dimensiunii aparatelor.



Airbus a primit deja 129 de comenzi certe pentru noul sau model de avion, care va fi lansat in 2006. Aceasta va fi cea mai mare aeronava de pasageri, anumite versiuni ajungand la o capacitate de 800 de locuri.



Directorul comercial Airbus, John Leahy, a declarat, luni, agentiei Reuters, ca este sigur ca poate obtine inca o comanda, de 10 avioane, din partea unei firme asiatice. In total, Airbus va primi comenzi pentru 250 de avioane si va livra cel putin 305, anul acesta.